Обсъждат новостите в терапиите за деца аутисти

Животът

07-06-2013, 15:05

Снимка:

Thinkstock/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Топспециалисти и представители на пациентски организации се събират на конференция край Варна

Международна конференция по аутизъм събира представители на пациентски организации и изтъкнати специалисти край Варна. Форумът ще се  проведе от 10 до 12 юни в Международния дом на учените "Фредерик Жолио-Кюри" в курорта "Св. св. Константин и Елена".

Целта на форума е да се запознаят българските специалисти, семействата и обществеността с най-новите тенденции за работа с децата от аутистичния спектър чрез представяне на семинари и лекции, които ще са водени от международни специалисти в областта на аутизма. Идеята  е усъвършенстването на различни терапевтични методики, част от които вече успешно  се прилагат в Карин Дом във Варна. Най-важният елемент в програмата ще са темите, които са свързани с ранната диагностика. Специалистите считат, че е необходимо държавата да поеме отговорност и да се създаде Национална програма по проблемите на децата от аутистичния спектър.

Организатори на Конференцията д-р Бистра Власакова, анестезиолог от  Бостънска детска болница, Мариана Николова, Изпълнителен директор на Фондация   "Карин дом" и  Сара МакФийтърс, доброволец от Корпуса на мира на САЩ в България.За участие във форума са се регистрирали над 250  психиатри, невролози, педиатри, терапевти и родители. Сред лекторите на Международната конференция по аутизъм във Варна ще бъдат д-р Рамзи Назир, педиатър от Бостънската детска болница, Джейсън Травърс, ABA поведенчески анализатор и преподавател по специална педагогика в Масачузетския Университет, Даян Максън, окюпейшънъл терапевт и д-р Бистра Власакова.