Марси Рийс: Варненският съд доказва върховенството на закона

Мисия Варна

07-06-2013, 12:42

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Посланикът на САЩ наблюдава електронните услуги, които съдът в морската столица предоставя на потребителите

"Съединените американски щати много се интересуват от развитието на върховенството на закона и съдебния процес в България, а тук във Варна получих много добър брифинг за работата на съда", заяви по време на визитата си в Окръжния съд в морската столица, н.пр. Марси Рийс. В изявление до медиите, тя коментира, че днес е имала възможността да види и се е впечатлила от някои от електронните системи на варненския съд.

По думите й прозрачността в работата на правораздавателната система е много важна за гражданите. "Виждам, че има улеснение за слепи хора и, разбира се, е много важно да се предоставят услуги за хора с недъзи. Много съм доволна, че посещението в съда е част от визитата ми във Варна. САЩ предоставят помощ за съдебната система в страната от известно време насам, така че винаги е много възнаграждаващо да се видят резултатите.  Знам че тук има дискусия как да се подобри върховенството на закона и Съединените щати са подготвени да помагат активно в този процес", добави Нейно превъзходителство, Марси Рийс. Дипломатът обаче отказа да отговаря на други журналистически питания.

Посланикът на САЩ в България гостува тази сутрин във Варненския окръжен съд, макар основният повод за посещението й да е 21-то издание на театралния фестивал "Варненско лято". Тя се запозна с дейността и постиженията на най-натоварения окръжен съд в страната. Посланик Рийс наблюдава електронните услуги, които се предоставят на потребителите,  електронните папки и безхартиения обмен на данни и информация между съдилищата от района, както и възможностите за отдалечен достъп до съдебно-административни услуги и условията за работа.