Иван Портних: Варна трябва да има "синя стая"

Мисия Варна

06-06-2013, 14:39

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Празни обещания не давам. Социалната програма на общината, която безспорно е успешна, може да бъде разширена, а услугите – увеличени, заяви кандидатът за кмет

"Синя стая", където да се изслушват деца - жертви или свидетели на насилие, трябва да има във Варна. Това пое като ангажимент Иван Портних, кандидат за кмет на Варна, издигнат от ГЕРБ. Той се срещна с екипа на комплекс за социални услуги "Център за обществена подкрепа".

Подобни специализирани помещения вече има открити в много градове на страната. Чрез тях се създават условия, в които малките жертви или свидетели на престъпление да бъдат изслушвани, без да бъдат в една зала с извършителите на криминалното деяние, обясниха експертите. 

"В комисията по социални дейности вече сме давали положително становище за откриването на "синя стая", но общинската администрация прехвърли задачата към полицията. Оттам обаче заявиха, че ангажимент за това носи общината и се получи затворен кръг. В момента отново имаме входирана молба, която пак ще одобрим”, обясни д-р Лидия Маринова, общински съветник от ГЕРБ и председател на социалната комисията в местния парламент.
Осигуряване на транспорт, нужен за социалните работници от центъра, както и търсене на възможност за повишаване на заплатите им, чрез залагане на повече средства в бюджета за догодина, обеща Портних. "Поемаме пред вас само ангажименти, които могат да бъдат реализирани в рамките на оставащите две години до края на кметския мандат. Празни обещания не давам. Социалната програма на общината, която безспорно е успешна, може да бъде разширена, а услугите – увеличени", заяви той и припомни, че по настояване на ГЕРБ макрорамката за социални дейности в бюджета на Варна за тази година е увеличена с 1 млн. лв.