Черно море шампион при юношите

Спорт

05-06-2013, 20:57

Снимка:

Личен АРХИВ

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

"Моряците" удариха Балкан с 75:70 след невероятен обрат

Черно море спечели шампионската титла в баскетболното първенство за юноши до 18 години. Момчетата на Петко Делев сътвориха невероятен обрат на финала срещу Балкан, и победиха фаворита със 75:70.

Финалните срещи от шампионата се изиграха в зала "Румен Пейчев" в София, пред погледа на много от родните треньори и играчи от мъжката НБЛ. Черно море стигна до финала след обрат и в полуфиналната среща с Овергаз, и се бори докрай и в битката за златото.

Балкан изигра уникална първа част, в която почти нямаше пропуск, и реализира 31 точки. На почивката "зелените" имаха аванс от 15 - 51:36, след 19 точки на Ростислав Тончев, който бе безгрешен от стрелба.

Черно море обаче не се впечатли от двуцифреното изоставане и след почивката постепенно започна да го стопява. Варненци затегнаха защитата, както го сториха и в полуфинала, и извадиха от релси съперника. Въпреки напъна, Балкан успяваше да се държи напред, и влезе в последните 5 минути от двубоя при 67:63.

Черно море обаче определено имаше по-добрите решения във важните моменти накрая, успя да поведе с точка на няколко пъти, а Ангел Пейчинов с геройска тройка изведе малките "моряци" напред 37 секунди преди сирената за 71:70 в тяхна полза. Балкан пропиля две нападения до края, а Черно море оформи 75:70 на финала.

Ангел Пейчинов записа 30 точки, 9 борби и 8 отнети топки и бе избран за MVP. Венелин Христов също имаше голям принос за победата със своите 22 точки. 15 вкара Дамян Шишков.

За Балкан Ростислав Тончев вкара 21 точки, 14 плюс 10 борби добави Радослав Кочев, а с 13 точки се отчете Мартин Горунов.

Третото място остана за Овергаз, който се наложи над Академик в мача за бронзовите медали.

„Явно ни беше писано на това първенство да правим обрати. Както виждате, обрати се правят с характер и момчетата доказаха, че 15 точки наистина не са кой знае каква разлика. Доволен съм от представянето им, трябва да подчертая, че две момчета – Ангел Пейчинов и Венелин Христов цяла година тренират със студентския отбор на ИУ Варна и явно това им дава предимство и самочувствие в играта и в тежките ситуации те бяха уверени", каза Консултантът на юношеския Черно море Порт Варна Петко Делев.