Варна става столица на неформалното образование за три дни

Животът

05-06-2013, 15:15

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Откриването на националната среща е утре в 10 часа в Аулата на Икономическия университет

В училищата и университетите няма часове по комуникация или по работа в екип, точно това обаче е много важно за младите хора, на които им предстои да започнат трудовия си път. Именно това липсващо звено в обучението у нас обхваща така нареченото "неформално образование". С цел повече хора да разберат какво представлява то и защо трябва да се развива, близо 150 представители на младежки организации ще се съберат във Варна в следващите дни.

Национална среща "Неформално образование" ще стартира утре в морския град и ще продължи до неделя. Откриването е в 10 часа в Аулата на Икономическия университет. Целта е да се дискутира формалното образование като форма за придобиване на умения и компетенции сред младите хора, които не могат да се придобият в училище или университета.

Това е метод, чрез който обучаващите се участват в дейности под формата на игри. По време на инициативите във Варна ще се наблегне най-вече на развиването на граждански компетенции и умения, свързани с пазара на труда като дисциплина, поемане на отговорност, критично мислене, ефективна комуникация.

В рамките на националната среща ще се открие и младежко изложение. То ще стартира в събота в 14:30 часа презд сцена "Раковина" в Морската градина. На изложението ще участват 70 организации от Варна и страната. По-рано същия ден, от 10 часа на плажа под басейн "Приморски" също са организирани игри и занимания, имащи за цел да представят неформалното образование.