Варненски ученици - на среща с втория човек, стъпил на Луната

Варна Лайф

04-06-2013, 15:04

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Юлия Маркова и Никола Димов участваха в младежката сесия на International Space Development Conference на НАСА в Сан Диего

Учениците от Варна Юлия Маркова и Никола Димов взеха участие в конференция на НАСА, където се срещнаха с втория човек, стъпил на Луната. По време на посещението си в САЩ, двамата гимназисти имаха късмета да се запознаят с Бъз Олдрин, част от борда на директорите на NSS - Националното космическо общество в Америка, организатори на конференцията. Той е по-известен с това, че е част от мисията "Аполо 11" и е вторият човек стъпил на Луната.

Учениците посетиха младежката сесия на International Space Development Conference на НАСА в Сан Диего, САЩ. Това бе част от наградата им за първото място в Международния конкурс за ученици за проектиране на космически селища, в който взеха първото място. Двамата младежи отвоюваха наградата с общия проект с техните съотборници "Антигона". Космическото селище на варненските тийнейджъри пребори 592 екипа с 1500 участници в конкурса.

По време на конференцията Юлия и Никола се срещнаха също с Ал Глобус от Еймс центъра на НАСА, който ги поздрави за стремежа да представят идеите си с много креативност, както и страната си на много добро ниво. Учениците успяха да се срещнат и с Крис Фъргюсън, който е един от хората работещи за Boeing. Освен че е астронавт на НАСА, негова е и отговорната роля на командир в последната Shuttle мисия STS-135. Той представи пред младежите уникални кадри от мисията и разказа много интересни неща за себе си.