Варна отново има кмет, засега временен

Мисия Варна

04-06-2013, 10:25

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Богдан Караденчев ще управлява града до изборите на 30 юни

Час след официалното си начало пленарното заседание на Общинския съвет във Варна не е започнало. В залата няма кворум - тоест, регистрирали са се по-малко от 26 общински съветници. По примера на парламента голяма част от нерегистриралите се са в залата. Това са БСП, хората на Джиков, Николай Недков от ДСБ, доктор Ивайло Бояджиев, Костадин Костадинов от НФСБ. 

По непотръврдена информация са се регистрирали 25 съветници - 13 от ГЕРБ (от общо 16 тъй като един е болен, 1 в чужбина и 1 едва днес ще се закълне), 3 от Нашият град, 1 от Атака (вторият отсъства), Снежана Донева и 7 от СДС-ДА. 

 

10.15 В залата има 35 съветници, но от тях са се регистрирали 25, стана ясно от изказването на Янко Станев. Преди него Светлана Такева от БСП заяви, че е възмутително да се чака така да дойде още един съветник и това е ясен знак, че се налагат нови избори за Общински съвет. Тя веднага беше освиркана заради това, че е един от тези съветници, които не са се регистрирали и са причина за патовата ситуация. 

БСП напуснаха залата. "Изказването на г-ца Такева попречи на БСП да напуснат достойно", заяви Янко Станев и обяви, че е готов да чака не просто 2 часа, но и 3 дни, ако трябва, за да си свърши работата Общинският съвет. 

Основните възражения на отказващите да заседават са свикването на сесията в последния момент - вчера около 16 часа, и спорни точки сред предложенията на комисията по "Собственост и стопанство". 

"Ако някой не иска да има сесия заради предложенията на "Собственост и стопанство" мога да ви уверя, че групата на "Нашият град" няма да ги подкрепи така или иначе", заяви Владимит Тонев. Същото декларира и Иван Луков от името на ГЕРБ.

10.35 Гергана Крайчева от групата на Добромир Джиков се регистрира и в залата най-после има нужният кворум от 26 човека. Минути по-късно съветниците, готови за работа, вече са 27 тъй като се закле още един съветник от ГЕРБ - Анула Рашкова. Тя влиза на мястото на избрания за депутат бивш председател на Общинския съвет Николай Апостолов. 

Спешната необходимост от свикването на сесията днес не са предложенията на различните комисии, а фактът, че Варна няма кмет в момента - нито постоянен, нито временен, нито упълномощен заместник. Съдът върна временният кмет Христо Бозов, но вече е в сила решението на ОИК, че той е кандидат за кмет. В същото време на 31 май изтече заповедта, с която той упълномощава заместника Богдан Караденчев да изпълнява функциите на кмет на града. Същата е ситуацията и с председятеля на общинския съвет. Пълномощното на заместващи Владимир Тонев също е било в срок до 31 май. 

Така първото, което трябва да направи днес съветът, е да избере председателстващ днешната сесия. 

11.00 Ивайло Василев от Обединени варненци за Варна предложи към дневния ред да влезе избирането на комисия, която да следи как се харчат парите, отпуснати от Общинския съвет по различни проекти. Той даде пример с ремонта на бул. "Владислав", който всеки ден е задръстен заради водоноски, които поливат цветята край мантинелата. Според Василев поливна система по дължината на целия булевард би струвала по-малко от 10 000 лева - сума нищожна при вложени 5 млн. за ремонта.

11.05 Съветниците приеха от дневния ред да опаднат всички предложения на комисията по "Собственост и стопанство". Сред тях имаше продажба на общински жилища, например. 

Към дневния ред бяха добавени за разглеждане и предложения за отпускане на финансова помощ за 2 храма - за строящия се "Прокопий Варненски" и за храмовия празник на "Св. Атанасий".

 

11.45 След почивка, поискана след приемането на бюджета, Общинският съвет започва работа отново. Янко Станев предложи Владимир Тонев за председателстващ заседанието. Той директно предложи и днес да бъде избран временен председател на Общинския съвет, а изборът на постоянен да бъде оставено за след вота на кмет на 30 юни. За целта той направо предложи досега изпълняващите тези длъжности: Владимир Тонев - вр.и.д. председател на ОбС, и Богдан Караденчев - вр.и.д. кмет на Варна.

 

11.54 Съветът гласува днес Владимир Тонев да води сесията. 

11.55 Започва дебатът за избор на вр.и.д. кмет на Варна. Тодор Балабанов от ГЕРБ предложи "консенсусната", според него, кандидатура на Богдан Караденчев. Но и зададе два въпроса към него: Защо е спрял ремонтът на бул. "Сливница" и защо са спрели работите по проекта за реконструкция на централната градска част.

Богдан Караденчев обясни, че работата не е спряла, но в дъждовните дни само се фреова. Крайният срок - 28 юни, ше бъде спазен. За пешеходната зона забавянето идвало от работа по подземната инфрасруктура, така, че "тя да не прави бели години напред" след полагането на новата настилка по бул. "Княз Борис I". 

12.00 "Работата е проста и като всички прости работи, не се върши. Защото в повечето случаи прстите работи се вършат задкулисно, интригантски". С тези думи Янко Станев започна изказването си, с което иска да обясни какви ще с функциите на кмета, който сега ще се избира за следващите 30-ина дни.  "Трудно е на хора като мен да си вдигнат ръката да гласуват за последния червен кмет на Варна, но сме тук, за да вземем решения, нужни за Варна. Решения, които ще поставят здравата основа, на която да стъпи бъдещият избран на 30 юни кмет", заяви Станев. 

12.10  С 26 гласа "за" Богдан Караденчев беше избран за временно изпълнаващ длъжността кмет на Варна. Веднага след това той се закле. 

12.24 Съветниците обсъждат отчета за изпълнението на бюджета за 2012 г. От предоставената справка става ясно, че планът за приходите е бил 192 083 259, а изпълнението му възлиза на  183 871 863. От неизпълнените близо 10 млн. 7 млн. са за сметка на финансите за делегираните от държавата дейности. Отчетът беше приет след поименно гласуване, поради проблеми с таблетите, с 27 гласа "за".