Естетическа гимнастика краси Световните работнически игри във Варна

Спорт

03-06-2013, 16:38

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

За първи път този спорт е включен сред дисциплините в надпреварата

Национален отбор по естетическа гимнастика ще представя България на Световните работнически игри, които се откриват днес от 17 часа. За първи път този красив спорт е включен сред дисциплините в надпреварата.

Естетичната групова гимнастика съчетава в себе си красотата на танца, гимнастическите и акробатични упражнения. Тя води началото си от страните Естония и Финландия още през 50-те години, когато е проведено и първото състезание. Красотата на естественото и хармонично движението на тяло вдъхновява развитието на естетическата гимнастика и през 2000 г. В Хелзинки е проведено първото Световно първенство за жени, а първото участие на български отбор е през 2003 г.

Отборът на Община Варна е съставен от 8 жени, на възраст от 18 до 32 години, които водят пълноценна подготовка за надпреварата. Дамите тренират пет пъти в седмицата, като ще се опитат да се противопоставят на световните сили в този спорт -  Естония и Финландия.

Треньор на отбора е Петя Димитрова, която е извела отбора СК "Грация" по ЕГГ на две Световни първенства във Финландия и Испания 2007 г. с успех 9м. на финали; най-доброто постижение от Световни купи 6м. финал и  4-ти м/у държавите членки на ЕС.

Ето и осемте момичета, които ще представят България на Световните работнически игри:

Валя Добрева – на 26 години, дългогодишен състезател на СКХГ "Грация", медалист от държавни първенства, магистър по счетоводство, по настоящем оперативен счетоводител в строителна фирма.

Виктория Спасова – на 24 години, състезателка по худ.гимнастика на СК "Грация", Републиканска шампионка по ЕГГ, участничка на 3 Световни първенства по ЕГГ, завършила НСА „В. Левски“.

Габриела Живкова – на 23 години, състезател е по художествена гимнастика от 10 години. Републикански шампион по ЕГГ,  9-то място с отбора на "Грация" Варна на Световно първенство по ЕГГ в Салоу, Испания. 2007 г. на финалите на Свет.

Габриела Михова – абитуриентката на отбора, кандидат-студентка в НСА "В.Левски" медалистка от ДП по худ.гимнастика.

Жанета Янева - на 25 години. 6-та година студент по медицина, медалистка от СК "Грация" на ДП по худ.г-ка, Републиканска шампионка по ЕГГ, участничка на 3 Световни Първенства с най-добро класиране  9-то място финали.

Мая Максимова – на 32 години. Майстор на спорта, с около 300 представления в България и в света, със спектакъла на Лили Игнатова "Орфей и Евридика" преименуван на „Легендата“. Първото  българско участие и награда за най-добър спектакъл на годината в Лондонския театър „Royal Albert Hall“ по повод честване на 125 години дипломатически отношения между България и Великобритания. По настоящем сертифициран вътрешен одитор от министерство на финансите, работи в сферата на публичния сектор.

Меглена Генчева - на 18 години, отличничка в IV ЕГ "ФРЕДЕРИК ЖОЛИО-КЮРИ" 12 клас, състезателка по художествена гимнастика на СК "Грация" - Републиканска шампионка 2007 г.

Цветелина Цветкова - на 24години, от 10 години е състезателка по художествена гимнастика на СК "Грация", републиканска шампионка по ЕГГ; участничка на 2 Световни първенства по ЕГГ. Стефани Йорданова (резерва счупва крак по време на тренировка) - на 28години, медалист на СК "Грация", Завършва НСА "Васил Левски", както и Икономически университет във Варна. Участвала в различни семинари и танцови формати. В момента работи като йога инструктор и индивидуален треньор.