Изборите във Варна прекроиха кабинета в последния момент

Мисия Варна

02-06-2013, 06:06

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Тежки дни за министрите на Орешарски прогнозираха експерти

Част от министерските кресла в новия кабинет бяха разпределени в зависимост от предстоящите кметски избори във Варна. Това коментира експертът по публични комуникации Красен Кралев в предаването "Факторът Кошлуков" по TV7. Според него "назначението на Мариана Георгиева за спортен министър е дребна подробност, която по-късно може да се окаже много значителна. Ключът за продължителността на това правителство е в битката за Варна. Защото в петък вечерта двама от силните кандидати за кмет на Варна не знаеха, че ще стават министри. Проф. Мариана Георгиева е била определена за министър на образованието, но с привличането на Анелия Клисарова е трябвало принудително и спешно да бъде сложена за спортен министър. 

Анелия Клисарова и Данаил Папазов, съответно министър на образованието и на транспорта, бяха сред кандидатите за кмет на Варна. Макар и регистрирани с инициативни комитети като независими и двамата се очакваше да бъдат подкрепени от основните партии в правителството Орешарски - тя - от БСП, той - от ДПС. С издигането им за министри стана възможно създаването на "тройна коалиция" (БСП, ДПС и Кунева) и на варненска почва зад кандидатурата на бившия заместник на Кирил Йорданов - доц. Христо Бозов.
Заигравката с кметските избори във Варна стана повод Красен Кралев да обобщи, че "най-голямата заплаха за кабинета идва от средите на БСП". Това е правителството с най-ниска обществена подкрепа, заяви той.
Занижени очаквания от новото правителство и слаба оценка за служебния кабинет дадоха Красен Кралев, Петьо Блъсков и Емил Хърсев в предаването "Факторът Кошлуков".

Като пълна катастрофа определи работата на служебния кабинет Красен Кралев.

"Правителството на Марин Райков се провали в единствената задача, която имаше – провеждане на честни избори", каза той. Според него за същия период от време правителството на Стефан Софиянски е свършило далеч повече неща, докато кабинетът Райков не успя да избегне скандала, под чийто знак преминаха парламентарните избори за 42 Народно събрание.

Журналистът Петьо Блъсков определи изборите като пълна бъркотия и се присъедини към мнението, че единствената задача на служебното правителство не е изпълнена. Журналистът определели кабинетът Райков като "импотентно формирование".

Експертите в студиото на "Факторът Кошлуков" се обединиха около тезата, че първите дни от работата на новото правителство са белязани от езика на омразата.

"По нашите географски ширини сме показали, че нищо не сплотява повече от омразата, но това не е успешната формула на управление", сподели Кралев.

Според журналистът Петьо Блъсков в първите дни от работата си новият парламент демонстрира излишна ярост и прекалено озлобление, което е далеч от политическия език.

Единствено Орешарски поддържа разумен и консенсусен тон и съответно тонът към него е същият, заяви Емил Хърсев. Той определи премиерът Орешарски като костелив орех, който няма да позволи лесно да бъде бламиран. "Министър-председателят е много добър икономист, но в неговата програма няма ясна идея за намаляване на цените на енергията, искане, заради което хората излязоха на улицата", каза Хърсев.

Красен Кралев подчерта, че новосформираният кабинет е кабинетът с най-ниска обществена подкрепа от всички до момента и до една година са възможни нови протести и нови избори. Според него още в първите месеци на своето управление той трябва да покаже ясни идеи и политики, чрез които да реши проблемите, които изкараха хората на улицата. Експертът по публични комуникации изрази съжалението си, че в програмата на новото правителство няма краткосрочни политики и идеи за разрешаване на най-наболелите проблеми на обществото.

"План Орешарски няма – това е PR ход, с който да се избяга от мръсната дума "коалиция", каза Красен Кралев.

Два основни проблема видя журналистът Петьо Блъсков пред новия кабинет – невъзможност да овладеят икономическата и социална криза и отсъствието на дясна сила в Парламента. Според него в момента отново се "мътят нови десни яйца", които обаче могат да доведат до ново окарикатуряване на дясното.

Егото на десните лидери им попречи да седнат на една маса и да говорят нормално – това, което правят от години е пазарлъци за места, а не разговор за политики, каза Красен Кралев. Междуличностни борби и интриги са в основата на скъсания диалог между десните партии и хората. „Когато обществото има нужда от дясното и го осъзнае, то ще се роди по естествен път“, каза Кралев.

По отношение на министрите в новото правителство, експертите се обединиха около тезата, че има нови лица, които са били изненада за партийните кадри, има министри с опит и добра експертиза, но правителството лесно би могло да бъде бламирано в тази конфигурация.