Младите без хъс за работа, напразно ги издържали за висше

Парите

31-05-2013, 17:39

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Много от кандидатите все още не знаят как да се представят на интервютата

Само за няколко години работа в обслужващата сфера или зад щанд и младите висшисти осезателно слизали на нивото на връстниците си със средно образование. Същевременно инвестицията на родителите им да ги изучат се оказвала напразна. До тези изводи са стигнали служители на бюрата по труда по време на проведените във Варненско трудови борси, констатира на пресконференция днес шефът на Дирекция "Регионална служба по заетостта", Пламен Начков.

По думите му, опитът показва, че много от младите хора все още не са се научили как да се представят пред работодателите. Работодателите пък основно се оплаквали, че младите отиват на работа без тръпка и хъс да се трудят. Затова от бюрата по труда щели да обръщат особено внимание на хората, на които им предстои да започнат работа за първи път.

До 4 % се надяват от структурата на социалното министерство да падне безработицата във Варна и областта през летния сезон. По последни данни, през април в бюрата по труда са постъпили над 2300 безработни, или с 938 повече в сравнение със записалите се през предходния месец. Така процентът на безработица, който е отчетен през април е 7,7 на сто.

Значително оживление на пазара на труда във Варна и курортите се очаква да има до 15 юни, коментира още Начков. По думите му, дотогава екипите в хотелите трябва да бъдат окомплектовани на 95%. Според представителите на бранша, за юни около 75 до 78 % от легловата база е запълнена. Очаква се резервациите за месеците юли и август да достигнат до 90 на сто запълване на капацитета в комплексите.