Семейство върна дете три дни след осиновяването

Животът

31-05-2013, 17:14

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Още в началото майката усетила, че не може да се справи с 3-годишното хлапе

Само за три-четири дни, варненска двойка се отказа от осиновеното си дете. Вероятно затова, че не са имали деца и идеалистичните си представи или поради по-специфичните навици на хлапето, живяло до този момент в институция, майката пожелала да го разсинови, коментира Павлина Христова от отдела за закрила на детето в морската столица.

Още в първите дни жената усетила, че не може да се справи с 3-годишния малчуган. За да тушира напрежението, бащата завел детето при бабата и дядото, докато съпругата му се успокои и успее да вземе решение какво да правят. Въпреки това обаче изходът от ситуацията бил да върнат детето на социалните, които пък го настанили в приемно семейство.

От началото на годината има общо 24 осиновени деца, три от които са намерили своите нови родители в чужбина. Става въпрос за две сестрички на 14 и на 15 години и за дете на възраст между 4 и 5 годинки, което страда от тежко увреждане. Към момента осем деца са в процедура за осиновяване и за тях има определени подходящи кандидат-осиновители.

През първите месеци на 2013 година са постъпили 19 сигнала със заявено желание от страна на родителите да изоставят децата си, 14 от тях още в родилното отделение, 3 - от болница и още две недоносени бебенца са настанени в Дома за медикосоциални грижи във Виница.

103 хлапета са вписани в регистъра за осиновяване, а други 80 деца чакат да намерят семейства в чужбина.