Майка замина на гурбет, заряза детето си при съседи

Животът

31-05-2013, 16:32

Снимка:

Архив

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

12 изоставени от родителите си хлапета от Варненско са под полицейска закрила

Полицейска закрила е предоставена на 4-годишно дете, след като майка му го зарязала при съседи и заминала да работи в чужбина. Това обяви на пресконференция днес, Павлина Христова от Отдела за закрила на детето в морската столица.

По думите на експерта, през първите месеци на 2013 г., спрямо 12 малолетни варненчета е била предоставена полицейска закрила. Във всички случаи става въпрос за изоставени от родителите си без грижа и надзор деца. За пет от малчуганите има постъпили сигнали, че са използвани за просия. След изтичане на полицейската закрила, малчуганите са били настанени в специализирани институции, а на родителитете са издадени предписания. В два от случаите се работи за отнемането на родителските права.

Според сухата статистика, от началото на годината в отделите за закрила на детето са постъпили общо 916 сигнала за деца в риск. От тях, при 552 от случаите, съмненията за проблеми и насилие над непълнолетни са потвърдени. 47 от всички постъпили сигнали са свързани с насилие над деца. В част от тях става въпрос за извършено насилие от страна на бащата върху майката, като децата са станали свидетели. В тези случаи социалните работници са предприели мярка за закрила и с децата работи психолог. Регистрирани са и бягства от дома, сексуални връзки с по-възрастни мъже и употреба на наркотици. Децата са насочени към Кризисен център.