Търговията по тротоари и площади - срещу по-ниски такси

Парите

31-05-2013, 15:48

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Мярката бе предприета с цел подобряване на събираемостта и облекчаване на търговците в сферата на малкия и среден бизнес

Таксите за ползване на пазари, тържища, панаири, тротоари, площади, улични платна и терени с друго предназначение да бъдат намалени. Това гласуваха днес съветниците от финансовата комисия към градския парламент на Варна.

Мярката бе предприета с цел подобряване на събираемостта и облекчаване на търговците в сферата на малкия и среден бизнес. Предложението бе внесено от районните кметове. Във връзка с проведени срещи и постъпили жалби от граждани, те поискаха цените да паднат с 15 %. На заседанието на комисията днес обаче, съветниците решиха да приемат предложението на специално сформираната работна група. В него градът е разделен на 4 зони, като ще има и два периода на отчитане - зимен и летен.

Според гласуваното, през летния сезон таксите на квадрат месечно ще са съответно - 20 лева за първа зона, 14 лева за втора зона, 10 лева за трета зона и 8 лева за четвърта зона. Според така предложените цени, през зимата в първа зона вече ще се плащат по 10 лева, във втора зона таксата ще е в размер на 7 лв., в трета - 5 лв. и в четвърта - 4 лева.

Още в началото на заседанието, завърналият се в Съвета след парламентарните избори, "червен" съветник, Пламен Начков поиска точката да се изтегли от дневния ред, за да може администрацията да се произнесе как промяната в таксите ще се отрази на приходната част на бюджета. В крайна сметка той се съгласи с колегите си да се приеме предложението на работната група, а на сесия общинските чиновници да представят разчет какви ще са последиците за постъпленията в хазната.

От внесеното от районните кметове писмо пък стана ясно, че последното изменение на таксите е правено през 2008 година. Според Георги Недев, Йордан Николов, Петя Проданова, Неделчо Михайлов и Христо Христов, намаляването на таксите ще допринесе за повишаване на събираемостта и подобряване на условията на дребния бизнес във Варна. Предложеното решение би било адекватна антикризисна мярка в помощ на граждани-земеделски производители и търговски фирми, гласи в заключение документът.