БНБ ще печата бюлетините за кметския вот във Варна

Новините

31-05-2013, 07:24

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Транспортирането на бюлетините от София до морската столица ще се охранява от служители на ОДП - Варна

“Печатница на Българска народна банка” АД ще печата изборните книжа за частичните местни избори за кмет във Варна, които ще се проведат на 30 юни, пише "Труд". Това става ясно от регистъра на Агенцията за обществени поръчки, където община Варна е изпратила покана до дружеството за участие в процедура на договаряне без обявление.

Първоначално се очакваше бюлетините да бъдат изработени във варненска печатница, под засилено полицейско присъствие, но се е взело решение поръчката да бъде възложена на фирмата на централната банка, за да няма съмнения за злоупотреби.
От обявлението става ясно, че печатницата на БНБ ще печата освен бюлетините и всички протоколи, чернови, извлечения от протоколи, както и брошурата с методически указания на Централната избирателна комисия за работа на секционните избирателни комисии.

В обявлението не е посочена стойност на поръчката, но от прогнозната план-сметка на общината за разходите за вота става ясно че тези дейности ще струват 84 000 лева, ако изборите се решат още на първи тур.

При балотаж разходите се удвояват. Изборният кодекс (ИК) показва, че бюлетините за частичния избор за кмет на община ще започват да се отпечатват не по-рано от 18 дни преди изборния ден, т.е. на 12 юни 2013 г. Съгласно допълнителните разпоредби на ИК в такива случаи не се прилагат сроковете по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП), а според общинарите е налице обективна невъзможност да се организира процедура по реда на ЗОП.

Петър Недков, управител на варненската “Хеликс прес” ЕООД, която отпечатва книжата за местните избори през 2011 г. в областта, коментира пред “Твоя ден”, че БНБ е избрана най-вероятно заради разразилия се скандал с бюлетините за парламентарния вот в “Мултипринт” в Костинброд. “Честно казано се радвам, че не ни възложиха поръчката, защото тук щеше да гъмжи от полиция и журналисти, докато работим”, обясни Недков.
Според него фактът, че бюлетините ще се транспортират от София до Варна няма да повлияе негативно на процеса. “Става дума за един камион, който ще пътува 8-9 часа до Варна. При балотаж в път ще се загуби още толкова време”, допълни шефът на варненската печатница.

Транспортирането на бюлетините от София до морската столица ще се охранява от служители на Областната дирекция на полицията - Варна, заяви шефът на дирекцията комисар Тодор Иванов. Той допълни, че ако бъде избрана друга ОДП, ще подсигури транспортирането.