Автобусите по линия № 13 спряха

След побой над шофьор, фирмата-превозвач спря обслужването в знак на протест срещу нелегалните таксита

“Транстриумф Холдинг” АД спря автобусите си и преустанови изпълнението на маршрут №13 от транспортната схема на Варна, считано от 21.00 часа на 30 май 2013 г., съобщиха от компанията.

Причина за налагането на крайната мярка бе завръщането на таксиметровите коли, извършващи нерегламентирани превози по същото направление, веднага след прибирането на екипите на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, пише vnews.bg.

Подновяването на курсовете по направлението ще бъде възстановено, само при условие че органите на реда изчистят трасето от пиратстващите таксиметрови коли.

Утре сутрин – петък, 31 май, екипаж на “Транстриумф Холдинг” АД ще бъде в готовност да изпълни първия курс от маршрутното разписание по линия №13, но ще поеме по направлението, само ако таксиметровите коли, извършващи нерегламентирани превози, ги няма.

По-рано тази сутрин – малко преди 8.00 часа, на 30-и май, шофьор на “Транстриумф Холдинг” АД бе пребит от трима шофьори на нелегални таксита, затова че не им е позволил да карат пред автобуса и да качват пътници. Часове след побоя екипи на ИААА и полицията обхождаха района и нелегалните таксита изчезнаха. След прибирането на контролните патрули, пиратските коли отново се върнаха на ул. “Евлоги Георгиев”, за да покрият направление № 13, което доведе да принудителното спиране на автобусите.

Час след нападението над шофьора изпълнителният директор на “Транстриумф Холдинг” АД Антраник Шакариян обяви, че този път ще бъде краен в настояването си органите на реда да гарантират безопасността на служителите му и движение на автобусите по разчистени от пиратски таксита трасета.

“Дружеството алармира повече от 5 години за мащабите на уродливото явление “незаконни превози”, огромните суми, които хазната губи от тях, и рисковете за пътниците и транспортните служители, но никой не реагира. Сега се стигна и до побой. Няма място за повече толерантност и размяна на писма между нас и институциите. Този път контролните органи трябва да си свършат работата, както ние вършим своята – возим пътници, а държавата да покаже, че я има, коментира Шакариян и потвърди готовността си да спира автобуси и по други направления, по които нелегални таксита крадат пътници и излагат на риск живота и здравето на хора.