90 % от търговията в ЕС - по море

Парите

30-05-2013, 17:54

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Очакват зам.-шефа на Европейската комисия и комисар по транспорта Сийм Калас на конференция край Варна

Почти 90 % от търговията на ЕС се осъществява по море. Близо  40 % от  стокообменът между държавите-членки на ЕС е базиран на водния транспорт - това са само част от причините, които извеждат интегрираната морска политика на ЕС в приоритетна позиция за икономическото развитие на всяка от страните-членки. Това бе коментирано на откритата край Варна Х Международна конференция на европейските морски пристанища.

Началото на форума бе дадено от председателя на Европейската организация на морските пристанища Сантяго Гарсия-Мила и Ангел Забуртов, заместник-генерален директор на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", което е официален домакин на конференцията. Утре, в дискусиите ще вземат участие и заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по транспорта Сийм Калас и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България Данаил Папазов.

"Развитие на пристанищата – чрез партньорство към синергия" е водещата тема, която събира представители на пристанищни власти, научни институти, държавни и неправителствени организации  в морския бизнес от 27 държави край Варна. В дните на форума ще бъде обсъждан проектът за Регламент на Европейския парламент за създаване на правна рамка  за достъп до пазара на пристанищни услуги и финансова прозрачност в управлението на пристанищата. Три паралелни сесии ще разискват проблемите на интеграцията на пристанищата в инфраструктурните транспортни коридори, опита на различни държави в управлението на пристанищата и свързаните с тях дейности и възможностите, които портовете създават за развитие и промоция на регионите.