30 заглавия се завъртат в театралния маратон след 1 юни

Варна Лайф

30-05-2013, 17:09

Снимка:

theatrefest-varna.org

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Новият културен министър "дебютира" на 21-то издание на Международния фестивал "Варненско лято"

Като по вода трябва да му тръгне на новия министър на културата - така шеговито се коментира днес новината, че Петър Стоянович ще присъства на 21-то театрално "Варненско лято". Това, според артистичния директор на фестивала Цветана Манева, ще е дебютът на Стоянович като министър, а форумът от години не е бил "уважаван" от подобни визити.

21-то издание на феста отново ще събере родни и чужди театрали на една сцена от 1 до 12 юни. Организаторите обещават бляскаво откриване с концерт в първия ден на юни по композиции на Теодосий Спасов, изпълнени на сцената на варненската Драма от Варненския камерен оркестър под диригентската палка на Ганчо Ганчев.  След концерта публиката ще може да наблюдава и танцовото шоу на открито "Бяло действие" на италианската компания за вертикален танц "Ил Посто". 

Около 40 събития ще видят зрителите в рамките на престижния форум. От тях 30 са заглавията на спектакли, предвидени са и съпътстващи изложби, семинари, концерти и филмови прожекции.

Подборът на българските постановки тази година е дело на Явор Койнаков, а на международните – на Асен Терзиев. За седма поредна година фестивалът е подготвил и специална театрална витрина "Шоукейс".

Българският театър ще се представи със спектаклите "Нощна пеперуда" на Явор Гърдев, "Тирамису" на Театър "София", "Ковачи" на университетския театър на НБУ, нов прочит на носителя на Икар "Медея – майка ми", "Декамерон" на театър "Българска армия" и "Вуйчо Ваньо" на Драматичния театър "Стоян Бъчваров".

Сред чуждестранните заглавия в селекцията са документалният театър на Чехия "Облаци", обралото 9 награди в словения представление "Буря", компилацията между комикс, театър и радио "Празна история" и "Завръщане от Испания", в който специална покана за участие има звездата на испанските кино и театър Марта Етура.