Още трима "готвачи" на пико остават зад решетките

Крими

30-05-2013, 16:02

Снимка:

ВОС

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Мъжете, задържани при акция в Чернево, имат чисто съдебно минало

Трима мъже, задържани след специализирана акция на звеното за борба с организираната престъпност на 27 май в Чернево, остават зад решетките. Днес състав на Варненския окръжен съд определи най-тежката мярка за процесуална принуда. 32-годишният Янко Дим., 28-годишният Йордан Йорд. и седем години по-възрастният от него Александър Ат., са привлечени като обвиняеми за тежко, умишлено престъпление с висока обществена опасност, извършено в съучастие.

Срещу тримата има многобройни свидетелски показания, събрани през първите дни от разследването. От тях се установява, че Янко и Йордан са се грижили за доставяне на ефедрин и на други съставки, необходими за изготвянето на синтетичната дрога, а Александър е "готвил" дрогата, предназначена за наркопазара.

Според прокуратурата, без съмнение за тази престъпна дейност, продължила достатъчно дълго време се изисква добра организация и специални познания. Съдът отчете и резултатите от експертни справки, които установили, че дактилоскопните следи, иззети от къщата, в която се произвеждала синтетичната дрога и от други вещи, иззети след претърсване на други домове съвпадат с тези на тримата обвиняеми.

Мъжете са били разпознати от множество разпитани свидетели като автори на престъпното деяние. Макар и в начален етап, разследването е събрало достатъчно и категорични доказателства, които обосновават предположението, че всеки един от тях е съпричастен към престъпната дейност, която се наказва с "лишаване от свобода".

Въпреки чистото съдебно минало на Янко, Йордан и Александър те ще останат в ареста, заради опасността ако са на свобода да се укрият или да извършат други престъпления. Основания за такъв извод съдът намира в устойчивата престъпна дейност, свързана с изготвянето на синтетична дрога.