Родители поискаха училищна директорка да си ходи, държи децата им гладни

Мисия Варна

30-05-2013, 15:11

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Подписката е внесена в Общинския съвет, Инспекторатът по образование ще прави съвместна проверка наесен

Оставката на директорката на основно училище "Стефан Караджа" във Варна поискаха родители и ученици. Причината: възпитаниците на школото остават гладни, заради прекратяване дейността на съществувалите лавка и стол, а директорката Катя Стефанова не е намерила алтернатива за решаването на проблема. 

"Ние, родителите на деца учащи в Основно училище "Стефан Караджа" - град Варна, желаем промяна в ръководството на училището и по-конкретно - отстраняване от длъжността "Директор" на г-жа Катя Стефанова. Смятаме, че тя със своя дългогодишен труд в полза на добруването на повереното й учреждение, трябва да се възползва от правото си на заслужена почивка", посочват родителите в писмо, изпратено до Инспектората по образование и входирано в образователната комисия към Общинския съвет. В подкрепа на своите искания те прилагат и подписка, парафирана от 139 души. 

Проблемът с изхранването на децата докато са на училище започва в края на миналата година. 

"От октомври 2012 г-жа Стефанова е уведомена за предстоящото оттегляне на общинската фирма "Ученическо и столово хранене" ЕАД . По неясни за нас причини, мерки за решаване на възникналия казус не са предприети. Нашите деца остават без изхранване до края на учебната 2012/2013 година", разказват родителите. Когато въпросът бил поставен пред на среща на Училищното настоятелство с директорката в края на февруари, тя коментирала: "Какво толкова, на малките им остава месец и половина до края на годината". Родителите са направили и запис на срещата. Те недоумяват, защо ръководствата на ОУ "Св. Климент Охридски", СОУ "Д. Дебелянов", СОУ "Любен Каравелов", VII СОУ "Найден Геров" и други са успели да осигурят изхранване на децата си, а директорката на "Стефан Караджа" не го е направила. 

На същата среща на 28 февруари Стефанова съобщила, че има оферта за сключване на договор за поставяне, поддръжка и ремонт на вендинг автомат. Това било нейното предложение като вариант за справяне с проблема. Близо три месеца по-късно обаче такъв автомат все още в школото няма.

Наскоро директорката повикала родителите да ги помоли Училищното настоятелство да предприеме мерки по сключване на такъв договор, защото за нея това било непоносимо трудно начинание. Срещата се осъществила след като Стефанова научила, че родителите правят подписка за да поискат оставката й. 

Освен основната причина за исканата оставка, недоволните родители изтъкват и други. Въпреки липсата на достатъчно средства в бюджета на училището за покриването належащи и спешни нужди, от същия бюджет са били изхарчени приблизително 4500 лв. за закупуването на интерактивна дъска. "Смятаме, че тази покупка не е нито належаща, нито спешна, но дори да беше, това че тя не се използва е повече от недопустимо", възмущават се родителите. Според тях директорката има вина и за липсата на дисциплина в училището. "Смятаме, че за прилагане на строга и действаща дисциплина в едно учебно заведение, трябват твърди мерки, предприемането на каквито не се наблюдава в Основно училище "Стефан Караджа". Единственият ангажимент, който г-жа Стефанова пое на среща с нас, бе да помести график на дежурните учители на табло на първия етаж. Това, обаче, не е направено към този момент", съобщават родителите. 

"Запозната съм и сме отговорили на родителите, но за да решим проблема трябва да го огледаме от всички страни", коментира шефката на Инспектората по образование във Варна Антоанета Хинева. По думите й това не е работа само на една институция, а трябва да се събере група включваща експерти както от РИО, така и от общината. "Говорим за проверка как се управляват финансите на училището,  материалната му база. Сега обаче сме в края на учебната година и вероятно това ще се случи в началото на новата", каза Хинева. По думите й родителите имат основания да недоволстват срещу липсата на вариант за изхранване на децата им докато са на училище. "Организацията на изхранването обаче не е в компетенцията на РИО, а по-скоро трябва да се следи от общината. Затова смятам, че групата, която ще проверява случая трябва да е междуведомствена", завърши Хинева.

Директорката на училище "Стефан Караджа" не беше намерена за коментар. Въпреки твърденията на нейни подчинени, които бяха на работното си място, че Катя Стефанова е на работа, тя не бе открита.