Днес стават ясни последните кандидати за кмет

До снощи в ОИК бяха регистрирани едва четирима

Днес изтича срокът, в който ще станат ясни всички претенденти за стола на подалия на 6 март оставка Кирил Йорданов. Общо 16 партии се регистрираха в ЦИК за вота на 30 юни, но до момента едва 4 са кандидатурите, подали заявка за участие. Това са подкрепеният от инициативен комитет Веселин Василев и трима партийни кандидати: Иван Портних от ГЕРБ, Радостин Морфов от Българска социалдемократическа партия и Младен Станев от Земеделския народен съюз.

Още 6 инициативни комитета бяха регистрирани за вота. Два от тях - на вече избраните министри проф. Анелия Клисарова и кап. Данаил Папазов, явно няма да внесат реална кандидатура. Отсналите четирима независими претенденти обаче се чакат днес със събраните подписи са подкрепа в ОИК. Това са заместникът на Кирил Йорданов Христо Бозов, уволненият от него главен секретар на общината Михаил Куликов, аптекарят Веселин Марешки и бизнесмена Чавдар Трифонов.

Засега регистрирани за участие в ОИК, но без кандидат са НДСВ, ДСБ, СДС, Атака, Движение България за гражданите, Либерален алианс, Българска социалдемокрация. Предполага се, че първите три ще застанат зад някой от другите кандидати. За ДСБ това ще бъде Чавдар Трифонов, а за СДС - политологът Радостин Морфов, който беше 9-ти в общата листа на СДС и БСДП за изборите на 12 май.

Либерален алианс е партията на Марешки, а Движение България на гражданите вече заяви, че има намерение да подкрепи Христо Бозов. Доцентът вече получи подкрепата на БСП, която, странно защо, изобщо не се е регистрирала за участие в изборите за кмет на Варна. Скандалният пропуск анализаторите свързват с вътрешните борби във варненските лагери на столетницата. До последно там се спрягаха 2 независими кандидатури - на проф. Клисарова и на доц. Бозов.

"Проспаната" регистрация, която лишава БСП от право на наблюдатели в секциите и в ОИК, преждевременно отряза възможността в последния момент, след гласуването на кабинета, в надпреварата за кмет да се включи Борислав Гуцанов - лидер на градската организация. Гуцанов никога не е крил амбициите си за стола на Йорданов, но остана 3-ти на вота през 2011 г. Сега лагерът му в БСП е в по-слаба позицията и номинациите за депутати, а сега и за кмет, са доминирани от областното ръководтсво около Красимир Янков.

Собствен кандидат ще има и партия "Атака". Според Дарик радио това ще е 32-годишният общински лидер Алесандър Йовчев.