Обявяват приетите малчугани в детските градини

Животът

29-05-2013, 12:44

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

18% от децата остават извън забавачниците

В петък ще станат известни имената на децата, родени през 2010 година, които ще бъдат приети във варненските детски градини. Заради големия обществен интерес към резултатите и през тази година община Варна ще даде възможност на медиите и на представители на родителите да присъстват на процедурата по класирането.

През последните четири години организацията и провеждането на класирането, чрез генериране на случайни числа, се извършва на 31 май във всички детски градини. Директорите на детските заведения са информирани, че трябва да създадат необходимите условия за прозрачно протичане на процеса. Точно в 9.00 часа те ще започнат да изпращат информация с данните на кандидатствалите деца към сървъра, а той на произволен принцип ще определи кои са приетите в детските градини. Отпечатването на списъците с класираните деца, подадени от електронната система, ще се извърши пред всички. След това директорите ще ги разпишат и подпечатат. Родителите по тяхно желание, могат също да ги разпишат. Съгласно правилата, списъците ще бъдат поставени на публични места до входа на всяко детско заведение и ще бъдат оповестени в сайта на община Варна.

През тази година в първа група на варненските детски градини ще бъдат приети 1942 тригодишни варненчета. От години Варна провежда политика за изграждане на нови детски градини и разширяване на съществуващите детски заведения, съобщават от пресцентъра на общината. През последната учебна година в морската столица бяха разкрити допълнително места за 350 деца. Въпреки това и сега се очаква 18 % недостиг на местата в детските градини, тъй като заявления за прием са подали 2 377 родители. Припомняме, че до няколко месеца предстои да започне строителството на нови корпуси в три детски градини във Варна.