Варна сред най-застрашените от наводнения

Мисия Варна

28-05-2013, 15:22

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Ако бяхме в Холандия - човешки живот, погубен при наводнения, щеше да се оценява на 6,7 млн. евро

Според критериите за риска от наводнения на холандците, един човешки живот се оценява на 6,7 млн. евро. У нас подобни "изчисления" не са правени, но всяко преливане на водни басейни, което застрашава живота и здравето на хората, се определя с най-високата степен на риск. Варна е един от районите в страната със сравнително малки по площ зони, в които са възможни наводнения, но за сметка на това във всички тях степента на риск за хората е най-високата. Дали и кога на дадено място може да се случи подобен катаклизъм обаче е трудно да се прогнозира твърдят специалистите. Наводненията не зависят само от количеството на валежите.

Това стана ясно по време на поредната разяснителна среща, организирана от Басейновата дирекция във Варна във връзка с районите със значителен потенциален риск от наводнения. На нея Планът за управление на риска от наводнения за Черноморски басейнов район беше представен пред студенти магистри и бакалаври от катедра "Екология и опазване на околната среда" в Техническия университет.

По думите на шефа на Басейновата дирекция във Варна инж. Венцислав Николов, връзката река - езеро - море тук е много важна. В рисковите зони - по крайбрежието на езерото и ниските крайбрежни зони - около пристанището и островите, както и надолу до плажа на под хижа "Черноморец" има опасност от преливания. Те обаче могат да бъдат предизвикани не само от проливни валежи, но и от повишаване на нивото на морската вода. Допустимо е то да е до около метър и половина, всяко надвишаване може да бъде опасно. Затова и при разработването на картите на риска от наводнения по Черноморието трябва да се работи и за описване на особеностите и наклона на дъното на морската територия на страната ни.