Вадим свидетелство за съдимост по електронен път

Новините

28-05-2013, 11:57

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

От началото на годината са издадени на 24 000 свидетелства

Преди началото на активния летен сезон се увеличава натовареността на бюро "Съдимост" при Районния съд във Варна. Все повече граждани в последните няколко седмици подават заявления. Напоследък средно на ден в бюрото се издават по над 400 свидетелства и справки за съдимост. Само във вчерашния ден изпратените искания за издаване на свидетелства за съдимост за граждани от друг съдебен район са над 130 броя. Общо от началото на годината до днешния ден издадените свидетелства за съдимост са над 24 000, съобщават от пресцентъра на съда.
Звеното работи с непрекъснато работно време – всеки делничен ден от 8,30 до 17 часа. Новост за притежателите на електронен подпис с чисто съдебно минало е възможността да си извадят свидетелство за съдимост по електронен път срещу такса от 3 лева, без да е необходимо да посещават специализираните бюра в страната. Процедурата и условията за издаване на електронно свидетелство за съдимост са подробно описани на страницата на Министерство на правосъдието.
Информация за стандартната процедура, необходимите документи и заявление по образец за издаване на свидетелство за съдимост за потребители, които не разполагат с електронен подпис, също могат да бъдат намерени на интернет-страницата на Районния съд www.vrs.bg В улеснение на гражданите от тази година държавната такса от 5 лв. за услугата, може да бъде заплатена на място, чрез пос-терминално устройство в бюро „Съдимост”. В случай на плащане по банков път – таксата трябва да бъде предварително внесена по сметка на ВРС.  Добре е да се знае, че документи за издаване на свидетелство за съдимост във Варна, освен в бюро „Съдимост” при Районния съд, могат да бъдат подадени и в информационния център на бул. “Съборни” (срещу сградата на Стоматологията).