Морските курорти под прицела на Агенцията по храните

Туризъм

27-05-2013, 17:25

Снимка:

Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Инспекторите тръгват на масови проверки във Варна, Добрич и Бургас съвместно с органите на МВР

От днес Българската агенция по безопасност на храните започва засилени проверки по морските курорти. Съвместно с органите на МВР ще бъдат проверявани и плажните ивици за нерегламентирана търговия с храни, съобщават от институцията.

Във връзка с настъпващия летен туристически сезон инспекторите към Областните дирекции по безопасност на храните в градовете Добрич, Варна и Бургас започват засилени проверки в обекти от търговска мрежа и обществено хранене, находящи се на територията на курортите, курортните селища, плажове.

Проверките ще бъдат извършвани в обекти от търговска мрежа, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти за обществено хранене, като приоритетно ще се проверяват обекти за бързо хранене, намиращи се на територията на хотелски комплекси, както и туристически обекти предлагащи оферти за почивка тип "all inclusive".

Ще се следи за установяване на съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство, като съответствие на сградов фонд и оборудване, произход и правилно съхранение на суровини и храни, срокове на съхранение на храните, етикетиране на храните и др.

Ще се проверява дали във всеки обект за производство на храни работи лице, което притежава висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост или има придобита квалификация в същата област по Закона за занаятите и др. Ще се проверяват също и лицата, заети в производството и търговията с храни, дали са преминали предварителни и периодични медицински прегледи по установения за това ред, както и дали са им били проведени обучения относно качеството и безопасността на храните.