Спешните медици с протестни лентички, готови за оставки

Мисия Варна

27-05-2013, 12:26

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Лекарите искат охрана, дават 2-седмичен срок на управляващите за инкриминиране на нападенията

Спешните медици във Варна ще последват примера на колегите си в Русе и ще започнат двуседмични символични протестни действия. Поставяйки книжни лентички на реверите си, на които пише "Не на насилието, ние протестираме", хората в бели престилки край морето ще изразят подкрепата си към всички екипи, които са били поругани и обидени в последните месеци, опитвайки се да помогнат на пациенти. Това обяви в морската столица председателят на Асоциацията на работещите в спешната помощ, д-р Десислава Кателиева.

По думите й, исканията на лекарите са отправени към новосформирания парламент. Те са свързани с предприемането на спешни законодателни промени за инкриминиране на посегателствата върху медици. Ще се иска и да се осигури по-добра връзка с централите, охрана и гарантиране на по-добра и бърза защита от страна на полицията в случаи на насилие, както и поставянето на паник-бутони. Ако и новият парламент не реагира до две седмици, много от лекарите са готови да напуснат Центровете за спешна помощ, коментира д-р Кателиева.

По нейни впечатления в последните няколко години спрямо медиците, които се отзовават на спешните повиквания по адреси, се упражнява небивал психически и физически тормоз. Най-често агресията на близките на пациентите е провокирана от схващането, че екипите са се забавили прекалено дълго. В случаи на заплахи обаче, екипите трябва да чакат до 15-20 минути намеса на полицията, обясни Кателиева. Според нея проявите на агресия от страна на близките често пречат и да се спаси животът на пациентите. Тя обясни, че понякога болният или пострадалият трябва да бъде стабилизиран, за да бъде заведен до линейката и отведен до болница. Хората обаче не разбирали това и пришпорвали медиците. Противно на всеобщото схващане, че най-агресивни в това отношение са ромите, д-р Кателиева коментира, че зле настроени хора има навсякъде, не само в гетата.