150 000 израелци на почивка у нас тази година

Мисия Варна

26-05-2013, 13:40

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Посланикът на страната у нас - Шаул Камиса-Раз откри паметник на благодарността във Варна

Атентатът на летището в Бургас няма да окаже никакво влияние върху избора на израелските туристи да почиват в България.  Според посланика на страната у нас Шаул Камиса-Раз, тази година можем да очакваме около 150 000 израелци да отново да предпочетат курортите ни. По думите му първите летовници вече са пристигнали по родното Черноморие.

Днес дипломатът присъства на официалното откриване на паметник на благодарността в градинката пред Археологическия музей във Варна. Монументът е построен в знак на благодарност за спасяването на българските евреи и представлява рог шофар, който се използва при знакови събития и церемонии. Според Шаул Камиса-Раз, спасението на българските евреи е чудо, което не се е случило в никоя друга държава в Европа, а се е осъществило благодарение на българския народ. По думи на посланика, този паметник е израз на уважението и признателността към народа на България, защото действията му са достойни за почит и уважение.

"Делото от преди 70 години ни нарежда сред най-заслужилите за израелската нация. Нека този шофар да дава сигнал за съпричастност между нашите два народа", заяви по време на откриването и почетният консул на Израел, проф. Красимир Методиев.

Инициативата за откриването на паметника на благодарността е на регионалната  организация "Шалом" и е част от проявите, посветени на 70-годишнината от паметните събития през 1943 г. Негов автор е скулпторът Людмил Блажев. Паметникът представлява еврейския духов инструмент шофар, изработен от рог на овен. Този инструмент се е ползвал от дълбока древност за известяване на важни събития и по време на война. Още от епохата на Втория храм, шофарът е част от националната символика. Според преданията, звуците му са разрушили стените на Йерихон. В днешно време с шофар се тръби на празниците Рош-а-Шана /Нова година/ и Йом Кипур /Ден на изкуплението/, както и при встъпване в длъжност на президента на Израел. Паметникът на благодарността ще е третият у нас. Подобни монументи има в Пловдив и София.