Варненски актьори обучават тайвански деца на творческо мислене

Животът

24-05-2013, 17:18

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

“Морски фантазии” преобразяват обикновени въжета в живи образи. Предстои реализирането на спектакъла на варненска сцена

Държавен куклен театър Варна за първи път се включи в мащабен обучителен проект в Тайван. Пред малчуганите в град Каошунг българските актьори разкриха тайните на преобразяването на обичайните предмети.
Тяхната презентация на тема  “Морски фантазии” проследява артистичните трансформации на обикновени въжета, които се превръщат в лодки, вълни и най-различни морски обитатели. По време на демонстрацията актьорите залагат на естествената връзка между детето и морето. Децата на големия тайвански град остават завладени от магията на метаморфозите, поднесена от четиримата варненски куклени актьори Вера Стойкова, Дияна Цолевска, Галин Гинев, Стоян Стоянов.
Гостуването на Варненския куклен театър обхваща дните на традиционните пролетни празници в Тайван. Обучителният проект, вписващ се в тези празници, включва многобройни предизвикателства за малките зрители, които развиват тяхното творческо мислене.
“Тайванците много бързо усвоиха това, което им показахме в уъркшопа. Те са хора, които се отнасят с изключителен респект към новите знания и постоянно се стремят да надграждат над наученото. Забележително е и вниманието, което отделят на заниманията, развиващи въображението на децата”, спадели директорката на кукления театър Вера Стойкова.
Добрата новина за варненските малчугани е, че предстои обучението на тема “Морски фантазии”, реализирано в Тайван, да бъде претворено във формата на спектакъл на българска сцена.