"Елица" вдигна български флаг във Варна

Мисия Варна

23-05-2013, 17:00

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Плавателният съд е специализиран в обслужването на инсталации за добив на нефт и газ

Днес в пристанище Варна стана официалната смяна на флага на кораба "Елица". Влекач и снабдителен кораб, "Елица" е с дължина 40 м, широчина 10 м и 2 м максимално газене. Съдът има бруто тонаж 333 т. Максималната скорост, която развива, е 11 възела, осигурена от 3 главни двигатели Daewoo с общо 1800 конски сили.

"Елица" разполага с подрулващо устройство, кран с товароподемност 3 т и множество спомагателни системи. Корабът притежава най-съвременно навигационно и комуникационно оборудване.

От вчера съдът е собственост на базираната във Варна компания "Бон Марин Интернешънъл" ЕАД. Предишният корабособственик на плавателния съд е "Акта марин", холандска компания, оперираща в целия свят. В последните пет години корабът се е намирал в Каспийско море, затова е бил под казахстански флаг. Досега той е носил името "Сара Махи Елф". С издигането на българския флаг корабът придобива българското име Елица.

"Елица" ще оперира в българската офшорна зона на Черно море. "Корабът е специализиран в обслужването на инсталации за добив на нефт и газ от морето. Ще го ползваме за обслужване на инсталациите за газ на "Петроселтик", които са в етап на разрастване. В момента се строи допълнителен тръбопровод, който ще свърже най-новото открито находище на газ Галата Изток", обясни Георги Бонин, изпълнителен директор на "Бон Марин Интернешънъл".