980 възпитаници на Медицинския управляват в здравеопазването

Мисия Варна

22-05-2013, 11:40

Снимка:

© Impact Press Group/архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Отбелязват 20-годишен юбилей от създаването на специалността "Здравен мениджмънт"

Над 980 са успешно реализиралите се на различни управленски позиции в здравеопазването в страна и в чужбина възпитаници на варненския Медицински университет. Всички те са завършили специалността "Здравен мениджмънт". Тази година учебното заведение отбелязва 20 години от създаването й. Годишнината ще бъде отбелязана с научна конференция "Здравеопазването – днес и утре". В рамките на тържествата се състоя и среща на випуските, на която своя професионален опит и път споделиха бивши възпитаници.

Медицинският университет във Варна беше първото учебно заведение, което оцени потребноста от кадри с нови специфични управленски знания и умения, които да проведат реформата в здравеопазването и взе решение за разкриване на специалността "Здравен мениджмънт". Целта и днес, 20 години след началото, е създаването на специалисти, които да изследват, анализират и решават успешно икономически и административни проблеми в здравната и социалната сфера. Основите  на специалността бяха поставени в рамките на проект TEMPUS - гаранция за изграждането и развитието на специалността в съгласие с най-високите европейските стандарти, и в партньорство с Университета в Маастрихт (Холандия) и Университета в Манчестър (Англия).

Факултетът по обществено здравеопазване, в който се изучава специалността Здравен мениджмънт, има лидерски позиции и в обучението по специалностите Обществено здравеопазване, Здравни грижи, Медицинска сестра и Акушерка.