Езерото с потенциал да наводни крайбрежните райони на Варна

Мисия Варна

21-05-2013, 16:07

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Според оценка на риска висока опасност от преливане има и около Шабленското и Дуранкулашкото езера и водосбора на река Девненска

Най-застрашени от наводнения във Варна са районите около езерото и най-ниската част на крайбрежието. Участъците са с обща площ от 58 декара. Това стана ясно на информационна среща, организирана от Басейнова дирекция за местата със значителен риск от наводнения, която се проведе в морската столица.

Тези райони са определени в рамките на мащабно изследване на общо 241 места в областите Добрич и Варна, в които през различни периоди са се случили общо над 1000 наводнения, обясни главен експерт Георги Янев от Дирекция „Планове и разрешителни” в дирекцията. Според презентацията му, едни от най-рисковите зони са около Шабленското и Дуранкулашкото езера и водосбора на река Девненска. Среден е рискът за наводнения в различни участъци от протежението на реките Камчия и Главиница. В списъка с райони със среден риск попадат и места на територията на Шкорпиловци. Едни от зоните с най-висок риск от наводнения са в общините Долен чифлик, Дългопол, Шабла и Каварна.

Оценката на риска е направена на базата на няколко показатели като риска за хората и за околната среда, както и за нарушаване на обекти на културното наследство в дадените райони. 

От тук нататък предстои да бъдат изготвени карти на опасността и риска от наводнения. Общата площ на всички райони в двете области е около 3000 квадратни километра или около 20 % от територията на Черноморския регион на Басейновата дирекция. Създаването на картите, както и на цифров модел на релефа в проблемните участъци, и набелязването на конкретни мерки за действие в цялата страна ще се финансират с 20,5 млн. лв. евросредства по програма "Околна среда" и държавно дофинансиране. 2,5 млн. лв. от тях ще бъдат дадени за Черноморския регион.