Стартира класик рали "Златни пясъци"

Спорт

21-05-2013, 10:09

Снимка:

АРХИВ

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Надпреварата ще се проведе от 31 май до 2 юни във Варна

По традиция Варна ще бъде домакин на осмото класик рали „Златни пясъци". Надпреварата ще се проведе от 31 май до 2 юни и в нея ще се включат състезатели от София, Сливен, Каварна, Балчик, Варна и др. Сред участниците се срещат имената и на известните братя Бабачеви от столицата, които ще се пуснат със своето Рено 12 – състезателна версия. Заявка за е подал и един чуждестранен екипаж, но до момента той не е потвърдил участието си.

Организатори са „Нептун моторспорт” със съдействието на „Авто мото ретро клуб – Варна”, СБА – Варна, СБА – Шумен, СБА – Сливен и сливенски автомобилен клуб „Ретро”. Регламентът на ралито е съставен съгласно правилника на Международната федерация за старинни автомобили (FIVA).

„Това е осмото поред класик рали, което организираме. То е най-дългото и най-тежкото. В него са включени много трудни изпитания. Предвидени са и сериозни финансови ресурси за самата организация. Заради кризата, през тази година няма да има много участници – те са малко, но за сметка на това са истински. В тази криза е все по-трудно да се организират подобни прояви. Правим компромиси само и само, за да го проведем”, оплака се организаторът Орлин Пенев.

Маршрутът на ралито ще е около 550 км. На 31 май участниците се събират на Златни пясъци в 19 часа за техническа конференция, а два часа по-късно ще се проведе нощен специален етап. „Това е първият подобен етап в историята на ретро ралитата”, уточни Пенев.

На 1 юни в 9:45 часа пък е официалното откриване, след което състезателите потеглят за Сливен. Известният варненски пилот Демир Славов, който около 20 години е участвал в ралита, ще даде сигнала за старт на първия автомобил.
Организаторите на класик рали „Златни пясъци” са получили поздрави и от заслужилия майстор на спорта Илия Чубриков. Той е единственият българин спечелил рали „Златни пясъци“ (сега Рали България) през далечната 1971 година с хитовия по това време автомобил - Рено Алпин 1600.

„За нас е голяма чест, че такъв велик пилот се обади да ни поздрави за геройството, което правим в тези трудни времена. Г-н Чубриков ни пожела успешно провеждане на ралито и безаварийно каране на всички участници в състезанието”, каза още Орлин Пенев.