ММА – спортът на българите

ММА - този интересен спорт много бързо и сигурно набира голяма популярност в България. Без съмнение ММА в нашата страна буди любопитство и сред най-младите, а именно учениците.

Неоспорим факт е, че в България и Русия винаги е имало голям интерес към единоборствата. Борбата, щангите, бокса са "златните" спортове за тези две страни. Всички си спомняме тежката атлетика преди години. На големите състезания класиранията бяха СССР, България, СССР, България. Първо всички говореха, че със специални лекарства печелим медалите. Впоследствие тезата беше - че сме генетично облагодетелствани. Доста по-вероятно е второто. Именно за това ММА става все по-популярен в нашата страна.

Спецчастите на САЩ и Русия тренират ММА. Специалните подразделения на двете най-големи сили в света имат заложени в програмата на обучение именно свободни боеве. Очаква се скоро тази методика да навлезе и в българските специални служби. Освен това в момента хората занимаващи се с охранителна дейност и най-вече личните охранители основно тренират ММА. Именно те са с предимство при подбора в тази професия.

Приемайки тезата, че сме генетично облагодетелствани в практикуването на тежката атлетика, така както бразилците се раждат футболисти, а кенийците бегачи, имаме реални шансове много бързо да се качим на световния ринг на ММА.

В България има няколко формата в този спорт. Това са MAX FIGHT, RIAL KECH, RIAL PAIN, CAGE OF GLORY и TWINS MMA. Най-известните български бойци са Станислав Недков и Благой Иванов – Багата.

Турнирът по смесени бойни изкуства CAGE OF GLORY, което първо издание стартира на плажната алея във Варна през 2012 г., много бързо доби популярност в България. Той се отличи с много добрия подбор на срещите. Именно за това до последно не можеше да се предположи крайният изход на двубоите. Освен това, организацията и отношението към бойците бе на супер професионално ниво.