Хиляди варненци в музеите през нощта

Мисия Варна

19-05-2013, 12:19

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нощта на музеите

Военноморския музей и Парк-музей "Владислав Варненчик" се включиха за пореден път в инициативата Нощта на музеите

1402-ма души посетиха Военноморския музей във Варна в Нощта на музеите. През залите на Парк-музей "Владислав Варненчик" пък преминаха 1195 души. 

С концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили започна програмата на Военноморския музей, който тази година се включва за втори пореден път в Европейската нощ на музеите, заедно с цялото музейно семейство на Националния военноисторически музей.

Заслужени аплодисменти получиха военните музиканти от стотиците посетители, които се събраха в двора на музея. Под диригентската палка на капитан III ранг Мирослав Трифонов оркестърът представи популярни произведения от световната класическа музика.

В "Училището за моряци" малки и големи се учиха как се връзват морски възли под вещото ръководство на моряците от клуб "Миноносец Дръзки". Кадрови матроси от Пункт за базиране Варна преподаваха основните правила за подаване на светлинна и флажна сигнализация.

Изключителен интерес сред посетителите предизвикаха корабните макети от пластмасови бутилки, подредени във външната експозиция, които се класираха в конкурса, организиран от Военноморския музей "За да има море и утре". Най-впечатляващ бе моделът на ракетен катер, изработен от отбора на Морската гимназия, който заслужено взе първото място в надпреварата. На второ място се класираха отборите на ГПЧЕ “Йоан Екзарх” и школата по конструиране към Общински детски комплекс, а трето място взеха момичетата от IV-та Езикова гимназия.

 Парк-музей "Владислав Варненчик" пък се включи в Нощта на музеите с нова изложба и "Приказки за рицари". В изложбата под надслов "С обувката на средновековния воин", която е съвместна проява с Националния археологически институт с музей към БАН, са включени експонати от периода XV – XVIII век, повечето от които публиката вижда за първи път.

Уникална желязна обувка, двуръчен меч, намерен близо до Варна, налакътник от рицарски доспехи, кремъчни пищови, ятагани и крепостна пушка са сред най-впечатляващите експонати, намерили място в изложбата. Тя може да бъде видяна в залата за временни експозиции на музея до края на месец август.

Приказки за рицари слушаха най-малките посетители в импровизираната ковачница на музея. Колко време се плете една ризница, как се кове меч и колко тежат рицарските доспехи, къде живеят рицарите и кой е най-силният от тях слушаха в захлас не само малките момиченца и момченца, но и техните родители. Изключителен интерес сред посетителите предизвикаха ризницата и мечът, с които всеки желаещ можеше да си направи снимка.
Тази година Парк-музей "Владислав Варненчик" се включи за шести пореден път в Европейската нощ на музеите.

СНИМКИ