Доц. Христо Бозов е кмет, засега

Бозов кмет поне до 27 май

Доц. Христо Бозов е временно изпълняващ длъжността кмет на Варна. Юристите са стигнали до този извод, но все още чакаме и писменото тълкувание от съда, каза секретарят на общината Михаил Куликов. Че засега служебен кмет остава доц. Бозов обяви и временно изпълняващият длъжността председател на Общинския съвет Владимир Тонев.

Местният парламент ще изпълни решението на Административния съд, с което се спира предварителното изпълнение на решението за встъпване в длъжност на арх. Димитър Николов на мястото на доц. Бозов. Засега съветниците не са решили дали ще обжалват решението на Административния съд. 

С така развилата се ситуация доц. Христо Бозов би трябвало да остане и.д. кмет поне до 27 май, когато ще бъде разгледана по същество неговата жалба срещу отнемането на правомощията му. Ако съдът прецени, че жалбата е основателна, той ще остане служебен кмет до провеждането на частичните местни избори. Ако обаче решението е в полза на Общинския съвет, и.д. кмет отново ще стане арх. Димитър Николов. 

Ако доцент Бозов се кандидатира за кметските избори Общинския съвет ще трябва да избере нов и.д. кмет. "Ако се кандидатирам ще изляза в отпуск и по никакъв начин няма да преча на работата на служебния кмет", коментира доц. Бозов. Той е категоричен, че отстраняването му е било неправомерно и то точно в период около подготовката на изборите. 

"Сами виждате до какви юридически каламбури доведе това и се създадоха предпоставки за нестабилност", коментира Бозов. Той отново с зарече да работи за да има спокойствие и стабилност в града. Доц. Бозов припомни за притесненията си за бюджета, които беше споделил преди отстраняването му.

"Преди отстраняването бях поръчал анализ на снегопочистването и на сметоизвозването, както и на пътната поддръжка, за да видим от къде могат да се съкратят разходи", обяви и.д. кметът и допълни, че още чака резулатите. По думите му трябва да се обърне сериозно внимание на чистота на града, която в момента е под всякаква критика.