Диетолози на форум до Варна

Новините

17-05-2013, 07:20

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

30% от онкоболестите се дължат и на употребата на технологично обработени храни

Българите ядат повече мазнини, бял хляб и евтини храни - кренвирши и имитации на сирене през последните 2-3 г., съобщава в. "Труд". Заради кризата е намаляло потреблението на качествена животинска продукция, риба, спад в консумацията има дори на плодовете и киселото мляко. Тенденцията обобщиха специалисти от Българското дружество по хранене и диететика (БДХД) на конференция на тема “Хранителна превенция и диетотерапия на съвременните болести”.

В 3-дневния форум в курорта Св. св. Константин и Елена участват над 100 експерти. Ще бъдат изнесени нови доказателства, че строгите диети водят до йо-йо ефект. “Тези вредни режими са дело на сектите в храненето, които практикуват диететиката като хоби”, коментира проф. Донка Байкова, зам.-председател на БДХД. “Всички знаем, че е важно да се храним поне 3-4 пъти на ден, да приемаме поне 500 г плодове и зеленчуци дневно, но не го правим”, обясни проф. Божидар Попов, председател на БДХД.

Проф. Байкова припомни, че 30% от онкоболестите се дължат и на употребата на технологично обработени храни. В добавка ежедневно поглъщаме нитрати, тежки отрови и пестициди. А биохраните са от 3 до 5 пъти по-скъпи от стандартните както у нас, така и в ЕС. В Европейския съюз програмите за отслабване на нацията са приоритет, а България изобщо няма такава заради липсата на средства за изследвания, допълни проф. Байкова.