"Южен поток" получи благословията на екоминистерството

По проект тръбата минава под плажа на Паша дере

България даде зелена светлина за строителството на газопровода "Южен поток". В сряда Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е издало одобрение на доклада за Оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС) на тръбата, съобщава "Стандарт".

Така на практика е направена най-сериозната крачка към реализацията на проекта, който се очаква да донесе на страната ни около 3 млрд. евро инвестиции, да отвори хиляди работни места по време на самото изграждане и когато газопроводът заработи.

Освен за самия ОВОС екоминистерството е дало одобрение и на доклада за степента на въздействие и съвместимостта на проекта с околната среда, както и разрешение за използване на най-добрите технологии при изграждането на компресорните станции край Варна, Лозен и Расово. Всичко това е сериозна оценка за работата на ръководството и експертите на проектната компания "Южен поток - България", които успяха да извършат всички дейности по ОВОС-а в рамките на една година. Одобрението на МОСВ показва, че строителството и експлоатацията на тръбата ще отговарят на всички български и европейски закони и правила, коментират в газовия бранш.

Пред "Южен поток - България" обаче стои още работа. Сега компанията ще трябва да се заеме с обществените обсъждания по общини, да получи одобрение на окончателния Подробен устройствен план, а след това и строително разрешително от Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Хубавото обаче е, че реализацията на проекта върви в срок, обясняват експерти.

Тръбата ще излиза от морето северно от Варна в района на Паша дере. Тя ще минава под плажа и под специална просека в гората.