Варна остава оцапана с предизборни плакати

Мисия Варна

15-05-2013, 12:57

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Служебният кмет не е издал заповед, щял да търси нарушители когато изтече срока

Заради пропуск на служебния кмет арх. Димитър Николов да издаде заповед, с която да възложи на подчинените си да следят за премахването на предизборните плакати и да глобяват партиите, Варна рискува да остане затисната под тонове хартия с политическа агитация. Днес е последният ден, в който представителите на партиите и коалициите трябва да почистят хартиените следи от изминалия вот, разлепени на обществени места. В противен случай, глобата е от 1000  до 5000 лв.

Във Варна обаче политическите формации може да минат метър, защото няма издадена заповед. Пред Varnautre.bg и.д. кметът, арх. Николов призна, че не е издавал заповед, защото задължението за премахване на агитационните материали "си е така по закон". Той не уточни кой ще отговаря за спазването на нормативната уредба, а добави само: "ще ги търсим, когато изтече срокът". Според изборното законодателство плакатите трябва да бъдат премахнати в тридневен срок след деня на вота. Със заповед на кмета обаче се определя, кой да следи и глобява ако партиите не си изпълнят задълженията. 

Хайки за разлепени предизборни плакати трябва да започнат утре във всички градове на страната. Само в София, разлепените плакати са под 40 тона. Утре сутринта екипи на Столичния инспекторат тръгват на проверки дали е спазено изборното законодателство. Ако се установят нарушения, общината сама ще трябва да наеме чистачи, които да махнат неактуалните вече материали. Свалената хартия пък може да отиде за рециклиране, каквито случаи има при предишни избори.

Досега в община Варна заповедта за възлагане на контрол по премахването на предизборните плакати винаги е била издавана още преди деня на провеждането на изборите. Последната такава обаче е от 2011 година на бившия вече кмет на Варна, Кирил Йорданов. Тогава съставянето на актовете е било възложено на инспектори от отделите "Контрол по търговската дейност и туризма" и "Опазване на обществения ред".