"Тол Шипс" събира половин милион във Варна

За първи път в историята двата най-големи руски ветрохода се събират на едно място

Варна ще бъде домакин на част от най-голямото ветроходно събитие в света. Догодина морската ни столица ще приеме легендарната регата "Тол Шипс", която за първи път в историята ще се проведе изцяло в Черно море. Ще участват 20 от най-красивите ветроходи в света. Това са ветроходи от България, Румъния и Русия. Впечатляващите ветроходи ще гостуват в града ни от 30 април до 4 май 2014 г. Оттук ще бъде даден стартът на регатата, която ще премине още през Новоросийск, Сочи и Констанца.

Робин Хургрьоне - председател на организационния комитет на регатата и на цялата проява, Гуин Браун - търговски директор, Питър Нюел - главен съдия. От българска страна на масата седна к.д.п. Тома Томов - председател на организационния комитет за Варна и директорът на общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Кристиана Генчева, която днес празнува рожден ден, присъстваха на пресконференция за обявяването на домакинството на Варна.

„През 2010 г. организирахме изключително събитие във Варна, което премина при невероятен интерес. Разполагате с прекрасно пристанище, за това бе логично отново да се върнем тук“, заяви председателят на регатата Робин Хургрьоне. „Тогава най-добре представилият се град, най-добрата организация, най-ентусиазирана публика и посетители, това беше Варна“, допълни кап. Тома Томов, който е мениджър на проекта.

Като първо пристанище в регатата Варна ще събере корабите между 30 април и 3 май. Очаква се сред тях да има между 6 и 8 ветрохода от клас "А". Двата най-големи ветрохода в света – руските „Крузенщерн“ и „Седов“, които са строени преди близо 100 години, също ще акостират във Варна. „Очаква се 5-те руски големи ветрохода да се съберат заедно за пръв път в историята си. Като имайте предвид, че двата от тях са от далечния изток“, обясни кап. Томов.

Очаква се в регатата да се включи и родната баркентина „Калиакра“, която е неизменна част от нея през последните 25 години. Организацията на регатата ще струва около 400 000 лева, които ще бъдат осигурени от Община Варна и спонсори. Около 70 000 паунда струва таксата морската столица да е домакин на събитието. Очаква се посетителите само във Варна да надминат половин милион.

Организаторите канят и собствениците на частни яхти да се включат в гонките, които ще бъдат изцяло в Черноморския басейн. Събитието е познато на варненци от 2010 г., когато заради него гости на града бяха над 400 000 души. Чака се потвърждение на участници от Англия и Холандия.
Президентът Росен Плевнелиев пък е поканен да стане патрон на проявата за България.

Вижте какво каза кап. Тома Томов за легендарната регата "Тол Шипс":