ГЕРБ реди кабинет на инат

Новините

14-05-2013, 10:25

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

На "Позитано" 20 засега изчакват да видят окончателните резултати, за да започнат разговори

ГЕРБ възнамерява да приеме мандата за съставяне на правителство и да предложи на парламента нов кабинет, въпреки че той няма да получи подкрепа в пленарната зала, съобщи "Труд", позовавайки се на високопоставен източник от бившата управляваща партия.

В понеделник Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ е готова със състава на бъдещия кабинет. В него влизат със сигурност успешните бивши министри Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Делян Добрев, а бившият зам.-финансов министър Владислав Горанов ще ръководи реденето на бюджета.

Въпреки че вчера по неофициални данни стана ясно как ГЕРБ и "Атака" заедно събират 121 депутати, националистите и дума не дават да се обели за коалиция. Затова от партията, събрала най-много гласове на вота, са се отказали да ухажват повече хората на Волен Сидеров. Те дори вече наричали останалите три партии в бъдещия парламент "нова тройна коалиция".

След като проектокабинетът на малцинството, съставен от ГЕРБ, падне в пленарната зала, хората на Бойко Борисов ще изчакат съставянето на правителство от БСП и неговите първи стъпки.

Близки на лидера на ГЕРБ вече го убеждавали да изчака още 6 месеца и през зимата да разклати бъдещия програмен кабинет, за да вземе по-категорично властта на нови извънредни парламентарни избори.

Ще им гледаме сеира как ще се разберат за АЕЦ "Белене" и новините на турски език. Това ще е коалиция на орел, рак и щука, шегуват се в ГЕРБ.

"Настроението ни в никакъв случай не е траурно", каза високопоставен ГЕРБ-ер, посещаващ често "щабквартирата" на партията в град Банкя - дома на Бойко Борисов.

Хората от ГЕРБ се нахъсвали, че все пак са спечелили изборите и нищо не е загубено.

Неофициалните данни от изборния резултат към 19 ч вчера показваха, че ГЕРБ има 98 мандата, БСП - 86, ДПС - 33, а "Атака" - 23.

При това положение 121 гласа, колкото е минимумът за избиране на правителство, имат ГЕРБ плюс "Атака". Тази коалиция обаче бе отречена неколкократно от Волен Сидеров.

На БСП и ДПС пък не им достигат 2 гласа за общо програмно правителство. Затова се очаква именно лидерът на "Атака" да е най-ухажваният потенциален партньор в следващите седмици.

Още в изборната нощ обаче Волен Сидеров обяви, че преговори с ГЕРБ няма да води. Вчера от ръководството на националистите признаха, че към момента решението е категорично - без разговори с бившите управляващи. "Най-трудно е когато една любов се превърне в омраза", каза кадър от върха на "Атака".

Оттам припомниха, че веднъж вече са си теглили от подкрепа за ГЕРБ. Разговори с БСП и ДПС обаче се очакват, но на база на плана на Сидеров за управление, от който той самият заяви, че няма да отстъпи. "Аз ще се коалирам с това - планът "Сидеров" за излизане от колониалното робство", обяви той в изборната нощ и още тогава предрече, че трудно си представя съставяне на стабилен кабинет.

На "Позитано" 20 засега изчакват да видят окончателните резултати, за да започнат разговори с всички без ГЕРБ, както обеща в изборната нощ Сергей Станишев.

Червените ще търсят контакти не само с партиите, прескочили 4-процентната бариера, но и с някои от формациите, които останаха извън парламента.

Очаква се да бъде обсъдена програма за управление, около която да се обединят всички политически формации. Със сигурност обаче БСП се зарича да не повтори грешката си с парцелирането на властта от 2005 г., когато правителството и постовете в централната власт бяха разделени между социалистите, НДСВ и ДПС в съотношение 8:5:3.

Очаква се бъдещите постове в програмното правителство да бъдат раздадени на безспорни експерти, а не на политически лица. Номинираният за премиер Пламен Орешарски не скрива симпатиите си към икономиста Петър Чобанов, заради което той отнесе няколко шеги, че трябва да се стяга за бъдещ финансов министър.

Тъй като всяка партия, участваща в проекта, трябва да направи отстъпки от собствените си обещания, преговорите няма да са леки. Един от важните въпроси е с премахването на плоския данък, за което БСП не среща никаква подкрепа в лицето на ДПС.