Пак искат заем за е-общината

Мисия Варна

13-05-2013, 16:40

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нови 100 000 лв. потъват в е-община Варна

За одит, пресконференция и информационни материали са нужни още 83 хил. лв.

Заем от общинския бюджет от 83 605 лв. за покриване на разноските по даването на пресконференция, издаването на информационни материали и извършването на одит, трябва да гласуват варненските съветници във връзка с проекта за е-община. Веднага, след като общината разплати своите задължения, парите ще бъдат възстановени от Управляващия орган на Оперативна програма "Административен капацитет", стана ясно на заседанието на комисията по европейски въпроси в местния парламент. 

Това е поредното искане за заемообразно отпускане на средства по проекта. В началото на миналата година общината похарчи 115 150 лв. без ДДС за компютри, скенери и сървъри, за да доизгради информационната сиситема за е-общината. Сега остава да се отпуснат 65 805 лв. за изготвяне и разпространение на информационни материали, а заключителното представяне на резултатите на нарочен брифинг струва 900 лв. За одитен доклад ще трябват още 15 400 лв., аргументират се от администрацията.

От 2009 година досега, за реализацията на електронната община, целяща ефективна и прозрачна администрация в услуга на потребителите, е получено авансово плащане от 20% в размер на 430 430 лв. Парите са използвани за разработването на интернет сайт на общината с унифицирана визия и с осигурен достъп за хора с увреждания. Разработена и внедрена е система за моделиране на е-услуги. Извършен е и одит по изпълнение на дейностите, разплатени са и възнагражденията на членовете на екипа, управлявал проекта. Максималното финансиране от Енросъюза за прозрачна е-община е в размер на малко над 2 млн. лв.