Двама задържани в "Аспарухово”

Крими

12-05-2013, 15:33

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Според жителите на "Розова долина" двамата били шофьори - карали роднини към секцията в квартала

Двама избиратели от махалата около ул. "Розова долина" в кв. "Аспарухово" са задържани в IV РПУ, научи ВарнаУтре. Мъжете с имена Якуб и Самет са били привикани на разпит преди 2 часа. Последният има и българско име  - Ангел Рашков .
Според жители на махалата двамата били шофьори – те карали към избирателната секция в училище "Васил Левски" свои роднини – баби, майки и бащи. Пред секцията обаче полицията ги спряла и поискала личните карти на всички. След това Якуб и Ангел били заведени в РПУ-то, за да отговорят защо водят организирано хора да урните.
Според обитатели на "Розова долина" хората са се изплашили и се страхуват да гласуват. Известно потвърждение на думите им е и обстановката в секциите в училище "Васил Левски", където към 15 часа не гласуваше никой. В стаите на най-новото варненско училище е пълно със застъпници, на двора има групи роми, но пред урните е мъртвило.

Според местни жители това не били първите разпити покрай изборите в махалата. Миналата седмица 20 човека били привикани да отговарят на въпроси за търговия с гласове. "Ние никога не вземаме пари, ние сме много задружни и в радост и в мъка, и на сватба и на погребение, така сме и на избори – твърд електорат. Решава се и гласуваме за една партия", разказаха мъжете. Тази година, както обичайно, гласовете им трябвало да отидат за ДПС. Преди 4 дни обаче при акция на полицията бе разкрита голяма схема за покупка на 12 000 гласа във Варна. На разпит бяха привикани лидери на партията.
Екип на ВарнаУтре се срещна с привикания на разпит Самет пред IV РПУ. Той чака заедно с баща си, за да разбере защо е бил задържан. Мъжът разказа, че не е бил пред секцията, а в колата заедно с леля си, съпругата си и деца. Дори бил на друга улица. Вторият задържан – Якуб в момента е на разпит.

 

Днес до медиите във Варна бе изпратен сигнал с подробно описана схема и структура с имена за мащабно купуване на гласове. Организираната група работи на територията на града в 4 района със силна концентрация на ромско население. Целта на групата е да достигне до над 8000 избиратели в 4-те района.  В схемата, която трябва да осигури 2450 гласа в "Аспарухово", 800 във "Владиславово", 3600 в "Одесос" и 1200 в "Младост", са посочени десетки имена на ръководители и отговорници. За всеки от районите има изградена структура с един ръководител и в зависимост от спецификата на района определен брой отговорници. Според информацията в сигнала, заложената сума, която трябва да осигури над 8000 гласа, е малко над 400 хил.лв.
Според сигнала предварително на отговорниците са им раздадени аванси - 50% от договорената сума, останалите 50% са им обещани след датата на изборите. Организатор на схемата е варненски водач на една от основните политически сили у нас.