Жители на Южното полукълбо видяха слънцето в огнен пръстен

Животът

10-05-2013, 14:30

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

На 25 май предстои да станем свидетели на лунно затъмнение

Жители на Австралия и на тихоокеанските островни държави - Папуа и Нова Гвинея проследиха рядко слънчево затъмнение. Първото частично пръстеновидно затъмнение за тази година беше видимо и за жителите на Нова Зеландия, Хавайските острови, Филипините и Източна Индонезия. Явлението продължи общо около 6 минути, като Луната закри около 95% от диска на Слънцето, "превръщайки" останалите 5 процента в огнен пръстен.

Най-добре звездният феномен можеше да се наблюдава около 8:00 часа местно време на островите Кирибати, разположени на 6600 километра източно от Австралия и на 2100 километра южно от Хавайските острови.

Около австралийския град Кернс, Луната закри над 85% от слънчевия диск, а на юг - в Сидни, Аделаида, Мелбърн и в други от най-големите градове на Австралия, затъмнението бе по-малко впечатляващо – Луната закри едва една трета от слънчевата повърхност.

Пръстеновидно слънчево затъмнение се случва около пет пъти по-рядко от пълното. Луната през тези дни има по-малък видим диаметър от Слънцето, тоест намира се близо до апогея или най-отдалечената точка на орбитата си. Затова върхът на конуса на лунната сянка не достига до Земята, а там, където попадне продължението на този конус, се наблюдава пръстеновидно слънчево затъмнение.

На 25 май предстои да станем свидетели на лунно затъмнение. То ще се наблюдава рано сутринта само с телескоп и у нас, както и над Африка, Северна и Южна Америка.