Делото на Лора - на 12 юни

Новините

10-05-2013, 12:09

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Ако в процеса бъде прието, че е нужна трета автотехническа експертиза, то тя да бъде назначена, включително и с участието на трасолог.

След като Варненският апелативен съд отмени условната присъда на Диян Станчев, делото на Лора е насрочено за 12 юни. На 6 декември миналата година ВОС присъди 2 години лишаване от свобода, отложена с 4 години изпитателен срок на Диян. На 17 юли 2011 година, с мотоциклета си той блъсна и уби Лора на пешеходна пътека на бул. "Осми Приморски полк".

Съдът лиши Станчев за 2 години от правото да управлява МПС и го оправда по обвинението да се е движил със скорост, несъобразена с пътните условия.

Пред първата съдебна инстанция делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, при което Станчев не оспори факта, че е превишил скоростта. Диян обаче се отрече от показанията, дадени на досъдебното производство, разказа пред съда, че са е движил с 50 км/ч, като секунди преди удара предприел изпреварване на таксиметров автомобил. Приблизително 5-10 метра напред забелязал силует на пътя, но не успял да задейства спирачката на мотора.

В мотивите за отмяна на тази присъда Варненският апелативен съд е записал, че основното нарушение допуснато от първата съдебна инстанция, което опорочава присъдата е свързано с оценката на назначената от ВОС повторна автотехническа експертиза. Според въззивния съд присъдата е необоснована от фактическа и правна страна защото ВОС е подменил експертното заключение на назначената от него АТЕ и е изложил свои виждания за установените на мястото на ПТП следи, направил е нови изчисления и е приел различно от установеното по делото място на удара.

Апелативният съд намира, че ВОС е ограничил и правото на прокурора по делото, като е отклонил искането му да бъдат констатирани противоречия в обясненията на подсъдимия Станчев дадени на досъдебното производство и по-късно пред съда. 

За новото разглеждане на делото, апелативен съд дава и няколко указания на новия съдебен състав. Сред тях е изискването да се попълни доказателствената съвкупност с всички обяснения на подсъдимия и всички относими доказателства. При новото разглеждане на делото трябва да се отдели специално внимание на показанията на двама от свидетелите, които са преки очевидци на движението на пострадалото момиче, както и на друг очевидец, който установява движението на мотоциклета в района на произшествието. В указанията на въззивния съд се посочва, че ако след изслушването на съображенията на всички участници в процеса бъде прието, че е нужна трета АТЕ, то тя да бъде назначена, включително и с участието на трасолог.
Варненският окръжен съд насрочи заседанието за 9 часа на 12 юни.