Радан Кънев: Във Варна предстои голяма промяна и десницата ще бъде нейно лице

Мисия Варна

10-05-2013, 12:50

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

ДСБ-БДФ влиза в 42-ия парламент

     -  Защо сте толкова убеден, че ще влезете в парламента?

 Демократи за силна България – Варна направи уникална кампания, сравнима единствено с най-добрите европейски стандарти. Тя започна през месец Януари 2010г., когато първи поставихме въпроса за Алея Първа и за общия устройствен план на Варна, продължи с десетки пресконференции и събития, с изключително последователно и отговорно поведение на общинските ни съветници. Кампанията за парламентарни избори в тесния смисъл – с представяне на конкретни кандидати и платформа – започна на 1 декември 2012, половин година преди изборите. От началото на официалмата кампания аз съм по улиците на града всеки ден, срещите ми „На бира с Радан“ продължават до полунощ, работим буквално денонощно. Присъствието ни в интернет е изключително силно, особено важно е, че успявам лично да отговоря на всички въпроси – на улиците, на срещите, в интернет. Така че място за съмнение в успеха ни няма – аз съм се срещнал и съм убедил лично много повече хора от нужните за един депутатски мандат. Но най-важното е, че сме говорили за проблемите на града и на хората, а не за моите планове или нашето бъдеще като партия. Политиците  не са интересни за хората, но конкретните разговори по проблемите на обществото и семействата са.

 -   Досега при избори се говореше предимно за противопоставяне на ляво и дясно. Така ли е и сега. Какъв ще бъде действителният избор? По какво сегашните избори се различават от другите ?

 - На тези избори е наистина трудно да говорим за противопоставяне ляво-дясно, може би защото дори и БСП преписаха 2/3 от нашата програма и копират нашата кампания. Публично, противопоставянето е БСП-ГЕРБ и то не е на плоскостта ляво срещу дясно, а в рамките на някаква мафиотска война с компромати, която ние – които сме извън техния свят на подслушвания и досиета – не разбираме. Това е фалшива война и фалшив избор – дали ще управлява БСП или ГЕРБ надали има значение. Те използват властта за натиск, кражби и в крайна сметка – обогатяване на мафията за сметка на хората.

От друга страна, ДСБ е безспорният лидер на идеи в кампанията. Ние първи назовахме основните три проблема – доходи, работа и сигурност. Във Варна назовахме основния местен проблем – честността на управлението. Всички тръгнаха след нашата програма, опитват се да копират нашия модел на правене на кампания, дори дизайна на рекламните ни материали. Но не им се получава, имитаторите си личат. Имат още много да прочетат, за да се мерят с нас. Затова и панически бягат от дебат с мен.

 -   Един от най-често срещаните доводи в полза на досегашната власт сред някои хора от десницата е, че ако не е ГЕРБ, ще управляват левите и БСП. Какво е отношението ви към тези доводи ?

 - Много са ми чужди. И по-важното – много са чужди на хората, с които говоря. Освен трима паркетни интелектуалци от София, никой не споделя това разбиране. Защото хората знаят резултата от управлението на ГЕРБ на гърба си. Фалитите, задлъжняването на семействата, безработицата – те са ги преживели лично. Знаят как ГЕРБ упражни властта си и казват – тези управляваха като рекетьори, като бандити. И резултатът е налице – съсипан бизнес, бедни хора, липса на шансове за развитие. Знаете ли, два примера ще дам:

Първо, в малките населени места на област Варна срещам почти само жени над средна възраст. Няма ги мъжете, в чужбина са. Напуснали през последните 2-3 години. Няма ги младежите. Това ли да подкрепя?

Второ, в кампанията ни „Да спасим Паша дере“, която има подкрепата на десетки хиляди варненци, съвсем не само привърженици на ДСБ, съвсем не само десни хора, в тази кампания ГЕРБ ни атакуваха повече от БСП. Защитиха разрушаването на плажа, на цялата местност. Защитиха спирането на развитието на Варна на юг, защитиха съсипването на туризма от Галата до Камчия. В името на руския газов интерес. Това ли е дясното, което да подкрепям? Това ли е геополитическият избор? Глупости. Те са същите като БСП.

Излъгаха, че Южен поток давал хиляди работни места за Варна. Поканих г-жа Лиляна Павлова на дебат, да преброим колко работни места създава този проект, който съсипва града ни. Тя, разбира се, избяга и от този дебат.

 -  С какво вашите предизборни обещания се различават от тези на другите кандидати. Какви са основанията и доводите ви да се приеме, че те не са само обещания.

 - Ние не обещаваме. Ние даваме решения – конкретни, прости, ясни и възможни за осъществяваме. Не обещаваме револционна промяна, а разумни крачки напред. И всички са съгласни с нашите решения, всички ги преписаха в програмите си. Но те бяха на власт последните 12 години и водиха обратната политика, как да им вярваме?

 -   По какво може да се различи истинското дясно от лъжливото. И истинската демокрация от лъжливата.

 - Много е просто. Когато някой влезе в предизборна кампания с десетки милиони, когато купува гласове и заплашва хората със силови структури, това не е демокрация. Защото като влезе в парламента, този кандидат не е зависим от избирателите си, не се отчита пред тях, а пред спонсорите и силовите структури, които са му дали властта. А техните интереси и интересите на обикновените хора са противоположни. ГЕРБ и БСП са заложници на мафията, зависят от нея, а не от обикновените хора.

 -  В тази предизборна кампания обиколихте доста места и срещнахте много хора. Какво най-много ви изненада при тези срещи ? Какво научихте от тях.

 - Да, именно за да бъда независим, аз направих различна кампания – от врата на врата и от село на село. На никого не обещавах, а обсъждах проблемите, решенията, бъдещето. Ще дам пример с ромите – проведох десетки срещи с тях. И започвах всяка среща с думите, че не съм дошъл да предлагам пари и да ставам зависим от мутрите. Искам само доверие и да бъда зависим и отчетен пред избирателите. Какво ме изненада? Това, че никой в тази кампания не е готов да продава гласа си. Никой не иска пари. Тези, които обикалят с чувалите мръсни пари, дори не знаят как ще си строшат главите – защото те не могат да проведат честен разговор с хората, а аз мога.

Българските граждани, независимо от етническата си принадлежност, знаят, че купуването на гласове е една от причините за икономическата криза. Знаят, че така сме дали власт на мафията и че тези пари, които се раздават на ръка в изборния ден, се връщат на другия ден в мафията и монополите.

 -  В какво най- вече искахте да убедите хората с които се срещахте. Освен да гласуват за вас, разбира се. В какво, според вас, успяхте да ги убедите. В какво – не съвсем.

 - Исках да ги убедя, че десницата е едновременно помъдряла и подмладена. Че сме оставили зад гърба си интригите, разделението, партизанщината. Защото хората искат да гласуват вдясно, има глад за дясно и честно управление, но разделенията в миналото ги тревожат. Успях само частично. Според мен вярват, че сме подмладени и компетентни, но повечето не вярват, че сме помъдрели. На тези избори, по тази причина, ще получим само част от огромната подкрепа, която тлее в обществото. Ако сме достойни за доверието, което ще получим, следващите избори – европейски, местни... ще бъдат огромен успех.

- Кой или какво почувствахте като най-голям приятел или подръжник при вашите обиколки.

 - Огромна подкрепа получих от всички хора с трайни десни убеждения. От тези, които през всичките години от '89 насам, сме били за промяна и модернизация, за свобода и напредък. Не всички са привърженици на ДСБ, мнозина не са гласували за СДС от '99 насам. Днес обаче са единни зад кандидатурата ми във Варна и виждат надежда за възраждане на политиката, която да даде отново път напред за България.

 - Кои според вас,  са най-големите предизборни лъжи ? Коя лъжа най-много ви подразни ?

 - Левицата сама се уплаши от лъжите си и ги посмекчи малко. Прие важни части от нашата програма. Така че не са чак дразнещи, просто недостоверни. Най-дразнещи са лъжите на Атака, защото създават на хората напълно  фалшиви надежди. A разочарованието от такива надежди води до отчаяние и напрежение в обществото.

 -  Разкажете две-три случки, които ще запомните от всички тези срещи. Най-веселите или най-вълнуващите.

 - Още ми е трудно да отлича отделни срещи. Питайте ме седмица след кампанията. В момента най-характерно ми се струва постоянното пътуване, денем и нощем и преобличането в буса на Венци.

 -   С какво, според вас, предизборната обстановка и предизборните настроенията във Варна се различават от тези в другите части на страната.

 - Много е различно, може би защото предстоят и местни избори. Варна излиза от дълги години на политическа изолация, а и на едно примирение във властта на Йорданов, на бюрокраацията му и на мафията. Днес всичко това се пречупва.

Интересно, че всички бягат от тази обстановка. Ще говоря поименно, за да си дадете сметка колко „отговорни национални“ политици се скатаха. Няма я Лиляна Павлова, няма го Вълчев, няма го Орешарски. Страх ги е от промяната във Варна, дори лицата си на плакат не показват. Скри се и Сидеров. Няма ги по улиците, по плакатите. Най-вече – няма ги по дебатите. Нито един от тях, нито веднъж, не се осмели да влезе в сблъсък.

Така че няма да скромнича и ще кажа напараво – аз съм единственият мажоритарен кандидат в тази кампанищ във Варна, а ДСБ/БДФ е единствената листа, която не се бои от дебат и не се крие от хората. Във Варна предстои голяма промяна, и десницата ще бъде нейно лице.

 -  Кое е най-забавното нещо, което ви се случи във Варна извън изборните кандърми ?

 - Забавлявах се с новите подходи в предизборната кампания – срещите на бира,  постоянното общуване с гражданите, непрекъснатото онлайн отразяване, чудесното настроение в щаба.

 -  Къде и как си почивахте след предизборните обиколки. Любим филм, книга, музика ?

 - Ако щете вярвайте, но не съм имал време за почивка, само на Великден със семейството си и няколко разходки със сина ми в Морската. Книга – нося си историческите драми на Шекспир, но те са повече за надъхване.