Черно море на Гонзо удари талантите на Христо Стоичков по пътя към спасението

Спорт

08-05-2013, 17:47

Снимка:

Varnautre.bg / АРХИВ

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Капитанът Георги Илиев вкара гола за победата в 44-ата минута

Черно море на Георги Иванов-Гонзо би с 1:0 талантите на Христо Стоичков в мача от 26-ия кръг на "А" група. Варненци спечелиха безценни три точки в жестоката битка за оцеляване в елита. Така Черно море вече има 28 точки в актива си, с колкото е и 10-ият в класирането Пирин (ГД). Ботев (Вр), който вчера получи подарък от "белите" на "Овча купел", е с 27. Третият борещ се за оцеляване Локомотив (Сф) е с 25. Литекс пък си остава с 46 пункта във временното подреждане и е на 5-о място.

Домакините, които се нуждаят от точки в борбата за оцеляване в елита, още от първата минута подхванаха натиск и атаки към вратата на "оранжевите". През началните 20 минути отборът на Христо Стоичков играе учудващо защитно и почти не атакува вратата на Китанов. Черно море пък е на другия полюс - атаките се заредиха още от началото. При нито една от тях обаче не се получи голяма опасност пред Пиргов. В 10-ата минута Симеон Райков шутира от далечна дистанция, но право в ръцете на вратаря на Литекс. В 15-ата Исмаи Иса беше изведен добре от Ванжер, но Китанов го изпревари и улови топката при една от няколкото атаки към вратата му. В 23-ата минута много груба колективна грешка на ловешката защита позволи на Кристиан Идалго  да насочи топката с глава към мрежата на Пиргов. Напречната греда обаче се оказа верен помощник на гостите и резултатът остана 0:0. В следващите десетина минути темпото на игра спадна и двата отбора заиграха в средата на терена. Опитите за атаки към вратите намаляха съвсем, качеството на футбола - също.

В края на първото полувреме падна и попадението във вратата на гостите от Ловеч. Точен беше капитанът на Черно море Георги Илиев. Той се възползва от групова грешка на защитата на Литекс и прати топката в мрежата на Пиргов за 1:0. Опитният Илиев пое топката и шутира от границата на наказателното поле. Уцели крака на Васил Божиков. След това топката попадна у Идалго, който също се пробва да вкара, но пак нацели гредата, а при отбиването на кълбото то попадна пак у Георги Илиев. Този път капитанът не пропусна и откри резултата.

Литекс опита да се "съживи" в началото на второто полувреме, но това не доведе до промяна на резултата. Опитите на футболистите от Ловеч да създадат опасност пред вратата на Китанов се оказваха напразни. През първите 20 минути от втората част нямаше чисти положения за гол. Черно море изравни играта и дори отново започна да диктува ритъма. В 68-ата минута Инканго пропиля отлична възможност за втори гол във вратата на гостите, но Илко Пиргов се прояви отлично и спаси отбора си. В 72-ата минута Симеон Райков изпълни добре пряк свободен удар. Илко Пиргов се затрудни и вместо да улови топката, я изби пред себе си. Този път обаче тя попадна у защитниците на Литекс, които я избиха в корнер и предотвратиха опасността.

В 81-ата минута Армандо Ваюши опита да изравни с плътен шут от границата на наказателното поле. Топката обаче премина на сантиметри над напречната греда на вратата на Китанов. До края на срещата двата отбора сякаш се примириха с резултата и доиграваха, без да създават работа на вратарите.

СТАТИСТИКА: 

ЧЕРНО МОРЕ - ЛИТЕКС 1:0

1:0 Георги Илиев 44

ЧЕРНО МОРЕ: 33. Китанов, 25. Емилов, 15. Александров, 3. Р. Колев, 91. Атанасов, 83. Идалго (86-Симеон Симеонов), 6. Бергонси, 21. Г. Илиев, 19. Инканго, 10. Манолов (69-Илиян Капитанов), 11. Райков (89-Ермес Паломино)
Резерви: 1. Михайлов, 30. Капитанов, 24. Сталев, 13. Т. Колев, 18. Комел, 9. Паломино, 23. Симеонов 

Треньор: Георги Иванов-Гонзо

ЛИТЕКС: 1. Пиргов, 16. Попов, 18. Ил. Миланов, 3. Недялков, 4. Божиков, 21. Цветков, 6. Хасани (46-Костадинов), 14. Ваюши, 7. Ванжер (66-Десподов), 9. Иса, 27. Цветанов (70-Жуниор)
Резерви: 30. Ев. Алаксандров, 2. Димчев, 5. Грозев, 10. Жуниор, 11. Десподов, 15. Костадинов, 20. Станоев

Треньор: Христо Стоичков

Жълти картони: Георги Китанов (Черно море); Илия Миланов (Литекс)

Червени картони: 

Съдии: Таско Тасков; Иван Вълчев, Антон Терзиев

Четвърти съдия: Стефан Павлов

Стадион: "Тича", Варна, 2500 зрители