Траленето край Варна само след осмата миля

Мисия Варна

08-05-2013, 16:56

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Поне година и половина уловът на рапани ще е разрешен в пет зони, определени от ИАРА

Петте зони за улов на рапани на Черно море бяха обявени на среща на шефа на Изпълнителната агенция "Морска администрация" Драгомир Господинов с представители на бранша във Варна. Три от "водните прозорци" са по северното крайбрежие и две - в южното.

Първата зона е в Балчишкия залив на отстояние 4 мили, втората е пред Варна на отстояние 8 мили от брега, третата е пред Бяла – 5 мили от брега, четвъртата е под нос Емине и попада в 3-милната зона, а петата е пред Маслен нос и Ахтопол и е в 3-милната зона.

В определените зони ще се извършва улов на рапани до изчерпване на ресурса, след което ще се определят нови зони. Според проф. Стойко Стойков от Института по рибни ресурси поне  година, година и половина може да се трали в тези зони. След изчерпването им ще се отворят нови "водни прозорци".

Зоните и техните координати ще се включат в Системата за наблюдение на риболовните кораби и от Центъра за наблюдение във Варна ще осъществяват контрол дали се спазват от рибарите или не, заяви изпълнителният директор на ИАРА д-р Драгомир Господинов. Риборите, които извършват рапаноулов извън определените зони ще се санкционират, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите, като глобите са от 3 до 5 хиляди лева. ИАРА вече ще прилага и точкова система за нарушения,  съгласно влязла в сила Наредба. Освен финансови санкции вече към рибарите ще се прилагат и точкови санкции. Точките са с натрупване и когато един рибар събере над 70 точки от нарушения ще му се отнема разрешителното за стопански риболов за период от 1 година, а при събрани 90 точки, разрешителното за риболов ще се отнема окончателно. Специално за извършване на рапаноулов извън определените зони, рибарите ще се наказват с от 8 до 10 точки.

Зоните за извършване на улов на рапани са определени от Института по рибни ресурси във Варна съвместно с представители на браншови организации от сектор "Рибарство", рибари и природозащитни организации. При определянето на зоните под внимание е взето да не се нарушава екологичното равновесие по брега на Черно море, да не се нарушават зоните, които влизат в Натура 2000, както и да не се нарушава размножаването на рибата. Това заяви по време на срещата проф. Стойко Стойков от Института по рибни ресурси.