Преглеждат ни за сърдечни болежки безплатно

Животът

07-05-2013, 14:31

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Лекарите ще консултират пациенти във връзка с Европейския ден за запознаване със сърдечната недостатъчност - 10 май

Във връзка с Европейския ден за запознаване със сърдечната недостъчност - 10 май, в Първа Клиника по Кардиология в Терапията за трети път ще се проведат безплатни прегледи на болни със сърдечна недостъчност. Медиците ще консултират желаещите пациенти от 9 до 14 ч.

Сърдечната недостатъчност е сериозен здравен и социално-икономически проблем. Тя се явява като краен стадий в развитието на повечето сърдечни болести - хипертония, исхемична болест, клапни пороци. Честота й нараства постоянно и сред общото население е около 2-3 %, но сред хората над 75-80 г. достига до 10-20%.

Това, от една страна, се дължи на застаряване на населението, а от друга - на навлизането на нови интервенционални и хирургически методи на лечение на сърдечните болести, които увеличават продължителността на живота. Въпреки прогреса на медицината, прогнозата на сърдечната недостатъчност продължава да бъде неблагоприятна. Около 50% от пациентите загиват до 4 години след поставянето на диагнозата. Ранното диагностициране, обучението на пациентите и правилното лечение подобряват прогнозата и качеството на живот на болните със сърдечна недостатъчност.