Цяла седмица празнуват 60 години извънучилищна дейност

Мисия Варна

07-05-2013, 13:03

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Апогеят на тържествата ще е на 10 май, когато ще е юбилейният концерт във ФК

Седмица, посветена на 60-годишнината от началото на организираната извънучилищна дейност, организират от Общинския детски комплекс във Варна, който е приемник и последовател на на идеята.

Тържествата започват още днес с представяне от 17:30 ч. в Концертната зала на Младежки дом на книгата-албум "Делото на основателите – в сигурни ръце", посветена на работата с деца за 60-годишния период. Книгата е историческо изследване на формите за работа с деца в различните направления – наука, изкуство, спорт. В документи и богат снимков материал представя дейностите от 1953 година до наши дни.

Два часа по-късно същата вечер, в операта е премиерата на мюзикъла "Джекил" на Варненската детско-юношеска опера. Мюзикълът се представя за първи път на българска сцена. Създаден е по известния роман от 19886 г. на Робърт Луис Стивънсън  "Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд". Автор на ансамблите, аранжиментите и оркестрацията на мюзикъла е Ганчо Ганчев. В копродукцията с ТМПЦ участват над 60 деца и младежи от Варненска детско-юношеска опера, артисти и музиканти от Държавна опера Варна и НУИ "Д. Христов".

Празничната програма продължава утре, когато от 17:30 часа в зала "Европа" на Фестивалния комплекс ще се състои премиерата на документален пълнометражен филм за ОДК – Варна. Лентата проследява в документи и интервюта основаването на формации, състави, кръжоци и спортни школи от 1953 година и развитието им през годините.

На 9 май от 17:30 часа в Концертна зала на Младежки дом Варна, Детско-юношески театър "Златното ключе" ще представи премиерата на моноспектакъла "Дамата с кученцето" по Антон Павлович Чехов. В главната роля ще видим Маргарита Георгиева.

Апогеят на тържествата, посветени на 60-годишнината от основаването на извънучилищната дейност във Варна, са на 10 май. От 17:00 часа във фоайето на ФК ще бъде открита експозиция с архивни материали и фотоси. Някои от експонатите са предоставени от Отдел "Най-нова история" на Археологически музей и от частни архиви. Изложбата може да бъде посетена до 20 май. От 18:00 часа в Зала 1 на ФКЦ ще се състои церемонията по тържественото награждаване на бивши директори, допринесли за утвърждаването на извънучилищната работа с деца във Варна. Половин час по-късно ще започне тържественият концерт – спектакъл, в който ще участват школите по изкуствата в ОДК – Варна.

В края на месец май ще се проведе тържествения концерт, посветен на 60-годишнината на Детски хор "Д. Христов", а през юни своята годишнина ще празнува и Детскиат вокален ансамбъл "Сребърни звънчета". До края на годината публиката ще види и спектакъла на Варненската детско-юношеска опера, по случай нейния 20-годишен юбилей.