Осветиха бойните знамена за Гергьовден

Мисия Варна

06-05-2013, 12:45

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Стотици варненци наблюдаваха тържествения парад на представителните блокове на военни формирования от Варненския гарнизон

По традиция, точно в 10:00 часа на площад "Св. Св. Кирил и Методий"  във Варна започна военният ритуал по случай Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Стотици варненци и гости на града, и много официални лица, наблюдаваха тържествения парад на представителните блокове на военни формирования от Варненския гарнизон и Представителния духов оркестър на Военноморските сили. Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил благослови бойните знамена и представителните части.

"Да се учим от Христос и да не се плашим от изпитанията, особено ако сами си ги предизвикваме. Да бъдем победители във всичко добро. За много и благодатни години", пожела той пред събралото се множество след молебена за българските войски.
По време на тържествената церемония бе прочетено приветствие от началника на отбраната във военното ведомство, ген. Симеон Симеонов. Парадът завърши с тържествен марш на представителните части.

Да видят Гергьовския ритуал на площад "Св. Св. Кирил и Методий" бяха дошли и военни ветерани. С огромно вълнение парада наблюдаваха и малките представители на скаутския отряд към училище "Никола Вапцаров".

Денят на храбростта започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден "За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от 9 януари същата година се постановява честването на празника.

През 20-те години на миналия век този празник се обединява с отбелязването на Деня на Храбростта на 6 май. От 1931 г. Денят на Храбростта и победите е обявен за боен празник на войската. За първи път при честването на Гергьовския празник през 1937 г. тържеството започва от предната вечер със заря, дотогава тя е епизодично явление.  През 1993 г. с постановление на Министерския съвет, 6 май е обявен за Ден на Храбростта и празник на Българската армия.