Ангел Заберски и Живко Петров свирят класика и джаз в Художествената галерия

Варна Лайф

03-05-2013, 14:43

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Концертът е част от Европейския музикален фестивал

Топ имената на българския джаз Ангел Заберски - син и Живко Петров ще срещнат в общ проект класика и джаз на 10 май в Художествената галерия във Варна. Концертът е част от програмата на юбилейното десето издание на Европейския музикален фестивал 2013. Всеки от тях има впечатляващи постижения в самостоятелното си развитие – и като изпълнители, и като композитори.
Ангел Заберски създава свой бенд - "Ангел Заберски биг бенд бразз асоциация", в който се изявява като композитор, аранжор и диригент. Най-новият продукт на бенда е албумът "Hight Voltage". Живко Петров също прави своя формация с участието на басиста Веселин Веселинов - Еко и Димитър Семов, ударни - трио "JP3", което пък залага на камерното звучене. Техният последен албум е със заглавие "It’s a Dream".
Предизвикателството на двата рояла изкушава и двамата музиканти и преди няколко години те се събират в общ проект. Идеята се ражда на едно издание на „Аполония” и включва микс от класика и джаз. Ангел Заберски прави аранжиментите на своите обичани класически автори - Рахманинов, Моцарт, Дебюси. Живко Петров добавя свои предложения, и проектът заживява на различни сцени, като с всяка година се обогатява и развива. За двамата пианисти срещата на двата рояла в зоната между класика и джаз е възможност да покажат, че музиката не признава условности и граници.
Заедно с двамата пианисти на сцената ще излязат контрабасистът Борис Таслев и Димитър Семов - ударни инструменти. Концертът ще започне с интерпретация на произведения от Моцарт, в програмата са включени и джаз вариации по теми от творби на Рахманинов, Григ, Дебюси,  Петко Стайнов.
Билетите за концерта на 10 май са на цена от 15 лв. и се продават на касата на Варненската опера и на тел. 052 390 801. В деня на концерта последните билети ще могат да се купят на място в Градската художествена галерия непосредствено преди събитието.